Didier Reynders veroordeelt uitbreiding van nederzettingen op Westelijke Jordaanoever

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de beslissingen die de Israëlische overheid in de loop van deze week heeft genomen om de bouw toe te staan van duizenden bijkomende woningen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Voor de eerste keer sinds 2002 werd een uitbreiding goedgekeurd van de nederzetting die in het hart van de stad Hebron ligt, een erg gevoelige en symbolische plaats voor alle partijen. Andere uitbreidingen rond Oost-Jeruzalem zijn ook onrustwekkend.

Deze niet-aflatende voortzetting van het Israëlische kolonisatiebeleid, dat sinds het begin van dit jaar een niveau zonder voorgaande bereikte, zal de spanningen op het terrein voort aanwakkeren, het wederzijdse vertrouwen nog meer ondermijnen en de kansen op een rechtvaardige en duurzame vrede gebaseerd op de tweestatenoplossing in gevaar brengen.

Resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad herhaalt dat de nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden illegaal zijn volgens het internationale recht. Samen met de Europese Unie en haar partners, waaronder Frankrijk en Duitsland, roept België de Israëlische overheid op om terug te komen op haar beslissingen en om haar internationale verplichtingen na te komen.