Didier Reynders veroordeelt versnelde kolonisatie Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt, net als de Europese Unie, de aankondiging van vorige week door de Israëlische overheid om duizenden extra woningen te bouwen in de nederzettingen.

De Israëlische autoriteiten hebben de jongste maanden steeds meer maatregelen genomen om de kolonisatie van de bezette gebieden te versnellen. Zo keurden ze een wet goed voor de regularisatie van nederzettingen die volgens het Israëlische recht zelf illegaal zijn en werd een nieuwe nederzetting op de Westelijke Jordaanoever opgericht.

België benadrukt dat het nederzettingenbeleid van Israël in de bezette gebieden, met inbegrip van Oost-Jeruzalem, een ernstige schending is van het internationaal recht. Dit werd herhaald in resolutie 2334 van de VN-Veiligheidsraad. De nieuwe aankondigingen zijn ook een ernstige bedreiging voor een hervatting van betekenisvolle vredesgesprekken die moeten leiden tot een tweestatenoplossing en een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede.

België zal, net als de Europese Unie, geen verandering aan de grenzen van 1967 aanvaarden, met uitzondering van aanpassingen die eventueel door de twee partijen worden overeengekomen.