Didier Reynders zit in New York ministeriële conferentie over Kernstopverdrag voor

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zat vandaag in New York de ministeriële conferentie over het Kernstopverdrag voor. Met dat verdrag wordt een alomvattend verbod op kernproeven ingesteld. Het verdrag werd in 1996 ondertekend, maar het kan pas in werking treden als een speciale categorie van landen toetreedt. Acht onder hen hebben het verdrag nog niet bekrachtigd, namelijk de VS, India, Pakistan, Noord-Korea, Iran, China, Israël en Egypte. Om de twee jaar wordt een ministeriële conferentie georganiseerd om de inwerkingtreding van het verdrag te bevorderen. Dit jaar werden Irak en België als voorzitters van de conferentie aangewezen.

Didier Reynders is tevreden dat ministers uit de hele wereld aan de conferentie hebben deelgenomen. Het bewijst dat er voor de doelstelling van het verdrag brede politieke steun is.

België steunt het Kernstopverdrag sinds de ondertekening ervan. Ons land is tevreden dat kernproeven bijna de wereld uit zijn. Noord-Korea is het enige land dat in de 21e eeuw nog proeven heeft uitgevoerd. De inwerkingtreding van het Kernstopverdrag is essentieel voor een definitief verbod op kernproeven, een verbod dat door een internationale organisatie wordt gecontroleerd. Zonder Kernstopverdrag blijft het risico groter op de ontwikkeling van nieuwe of krachtigere kernwapens. Alleen een wereld zonder kernproeven kan leiden tot een wereld zonder kernwapens.

De vergadering van vandaag is slechts één manier om het Kernstopverdrag te steunen. De komende twee jaar zullen België en Irak een actieprogramma uitvoeren. Met gerichte initiatieven zullen de twee landen anderen aansporen om tot het verdrag toe te treden. Irak en ons land zullen niet alleen beleidsvoerders, maar ook het maatschappelijke middenveld en jongeren aanspreken.

Status quo is niet aanvaardbaar. Met de huidige veiligheidssituatie en de Noord-Koreaanse kernproeven in het achterhoofd heeft het Kernstopverdrag alleen maar aan belang gewonnen.