Eerste yperietaanval 100 jaar geleden: Didier Reynders roept op gebruik van chemische wapens af te zweren

Vandaag precies 100 jaar geleden, op 12 juli 1917, vond in Ieper de eerste grootschalige yperietaanval in de geschiedenis van de mensheid plaats op Belgisch grondgebied. Dit chemische wapen heeft talrijke doden gemaakt en andere slachtoffers voor het leven getekend. Chemische munitie wordt nog altijd aangetroffen op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. België blijft belangrijke hoeveelheden van deze wapens vernietigen en heeft onlangs geïnvesteerd in de aanschaf van nieuwe apparatuur om de ontmantelingsactiviteiten voort te zetten.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt dat chemische wapens vandaag nog altijd worden gebruikt, in het bijzonder in Syrië. België roept alle partijen bij het Verdrag voor verbod van chemische wapens op de Verklaring van Ieper van 21 april 2015 na te leven. Het gebruik van chemische wapens is onaanvaardbaar en gaat in tegen de wettelijke normen en standaarden van de internationale gemeenschap. Al wie deze wapens gebruikt, moeten ter verantwoording worden geroepen.

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) bestaat 20 jaar. België dankt de OPCW ​​en steunt haar inspanningen om chemische wapens de wereld uit te helpen. Didier Reynders herhaalt zijn oproep aan de vier overgebleven landen (Noord-Korea, Egypte, Zuid-Soedan en Israël) om onverwijld toe te treden tot het Verdrag voor verbod van chemische wapens. Niets eert de nagedachtenis van de slachtoffers beter dan een universeel verbod op chemische wapens.