Internationale dag van de vrede. Didier Reynders wil jongeren meer bij vredesopbouw betrekken

Vandaag is de internationale dag van de vrede. In het kader van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) vindt in New York een ministeriële bijeenkomst plaats over Jeugd, Vrede en Veiligheid. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zit de vergadering voor.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders spreekt de vergadering toe en zegt dat het belangrijk is om jongeren zelf bij vredesopbouw te betrekken. In de VN-commissie voor Vredesopbouw zorgt ons land ervoor dat er met de rol van de jeugd rekening wordt gehouden. Het potentieel van jongeren kan beter benut worden. Hun kijk op vrede en veiligheid verrijkt het debat.

Didier Reynders beklemtoont dat duurzame vrede alleen kan worden opgebouwd door het leven en de waardigheid van jongeren te beschermen. Ons land pleit daarom voor een sterker internationaal engagement bij de uitvoering van de VN-resolutie 2250 over Jeugd, Vrede en Veiligheid, die in 2015 door de VN-Veiligheidsraad werd aangenomen.

Samen met de ervaring van vorige en huidige generaties kunnen jongeren een eigen rol spelen om een efficiënte veiligheidsdiplomatie uit te bouwen.