Jeruzalem - Alleen dialoog en multilateralisme kunnen leiden naar vrede

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt, met bitterheid, de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem unilateraal te erkennen als hoofdstad van de staat Israël. Net zoals de rest van de wereld had de Belgische diplomatie duidelijk gemaakt dat dit geen goede zou beslissing zijn. Die boodschap is eerder deze week nog herhaald wanneer Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in Brussel was.

Een beslissing over het statuut van Jeruzalem als stad die idealiter een gedeelde hoofdstad van twee soevereine staten moet worden, is een beslissing die afhangt van de onderhandelingen tussen de twee partijen. Hoewel president Trump de Amerikaanse wil voor een tweestatenoplossing opnieuw heeft bevestigd, gaat de beslissing van gisteren in tegen het internationale recht en loopt ze vooruit op het resultaat van de onderhandelingen. Het besluit verhoogt ook het risico op geweld en het versterkt de extremistische groepen tegenover de meer gematigde krachten. Minister Reynders roept alle partijen op tot kalmte. Samen met zijn Europese partners zal België unilaterale acties die ingaan tegen een onderhandelde oplossing op basis van twee staten die naast elkaar leven in vrede, veiligheid en op basis van wederzijdse erkenning, blijven verwerpen.

Alleen door dialoog en dus niet via een unilaterale actie kan vooruitgang worden gemaakt naar vrede. Dat moet op de juiste plaats gebeuren, meer bepaald binnen de Verenigde Naties. De Europese Unie (EU) is de belangrijkste handelspartner van Israël en de grootste fondsenverstrekker van de Palestijnse Autoriteit. De EU kan een belangrijke rol spelen om de partijen opnieuw aan tafel te krijgen.

Didier Reynders zal de situatie in het Midden-Oosten maandag ook aankaarten bij zijn Europese collega’s van buitenlandse zaken, wanneer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Brussel wordt verwacht. De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, zal in de loop van januari worden ontvangen.