Didier Reynders ontvangt zijn Saoedische ambtsgenoot Adel Al-Jubeir

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontving vandaag zijn Saoedische collega Adel Al-Jubeir in het Egmontpaleis in Brussel. Beide ministers bespraken de bilaterale betrekkingen, de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië, de strijd tegen het terrorisme en de financiering ervan, evenals de regionale situatie.
 
Didier Reynders toonde zich bezorgd over radicalisering, het verspreiden van radicale ideologieën en de steun aan terrorisme en de financiering ervan. Beide ministers zijn het eens over de noodzaak dat de dialoog tussen beide landen hierover op het niveau van experten en bevoegde diensten wordt voortgezet. Ook de mensenrechtensituatie, de situatie van de vrouw in de Saoedische maatschappij en de doodstraf kwamen tijdens de gesprekken aan bod. Didier Reynders heeft ook individuele gevallen aangekaart en zijn bezorgdheid uitgedrukt over het uitvoeren van de doodstraf op minderjarigen. De dialoog hierover zal zowel op bilateraal als binnen de multilaterale instellingen zoals de VN worden voortgezet.
 
Ten slotte hebben beide ministers ook de verschillende regionale dossiers besproken: de conflicten in Jemen, Irak en Syrië, het vredesproces in het Midden-Oosten, de betrekkingen met Iran en de maatregelen van enkele landen tegen Qatar. Didier Reynders uitte zijn bezorgdheid over de humanitaire situatie in Jemen en drong aan op een onderhandelde oplossing. Wat de crisis in de golfregio betreft, heeft de minister het Belgische standpunt in herinnering gebracht: alle actoren moeten inspanningen doen in de strijd tegen het terrorisme en de financiering ervan. Herneming van de dialoog binnen de Gulf Cooperation Council via Koeweitse bemiddeling wordt aangemoedigd. Didier Reynders heeft ten slotte ook gepleit voor persvrijheid, maar aanzetten tot haat kan niet worden getolereerd.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.