Rohingyas: Didier Reynders tevreden met akkoord tussen Myanmar en Bangladesh

Op 20 en 21 november vond in de hoofdstad van Myanmar de 13e ministeriële EU-Azië-bijeenkomst (ASEM) plaats. Tijdens de vergadering werden goede gesprekken gevoerd tussen de Europese en Aziatische landen over de crisis in noordelijk Rakhine. 
 
Gisteren ondertekenden de regeringen van Myanmar en Bangladesh een bilateraal terugkeerakkoord. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden met deze belangrijke stap om een van de zwaarste humanitaire crisissen van deze tijd aan te pakken. Hij steunt de verklaring die de hoge vertegenwoordiger van de EU Federica Mogherini daarover deed. Het akkoord moet nu worden uitgevoerd onder de juiste omstandigheden ter plaatse. Dat zal een vrijwillige, veilige en waardige terugkeer van de vluchtelingen naar hun plaats van herkomst mogelijk maken.
 
Didier Reynders herhaalt ook zijn oproep om langetermijnmaatregelen te nemen die voor de Rohingyas goede levensomstandigheden moeten garanderen in Myanmar. Hij kijkt daarom uit naar een snelle uitvoering van de aanbevelingen van de adviescommissie voor de staat Rakhine.