Winnaars van wedstrijd over het bekend gedicht “In Flanders Fields” van John McCrae bezoeken voor een week België

Winners of contest on John McCrae’s famous poem “in Flanders Fields” spend a week in Belgium

Een groep van 5 jonge Canadezen sluiten vandaag een 7-daags bezoek aan België af. Deze jongeren, allen tussen 16 en 18 jaar jong, zijn laureaat van een wedstrijd georganiseerd door de Ambassade van België in Ottawa, en dit in samenwerking met de vereniging “Encounters with Canada”. Aan zo’n 200 deelnemers werd gevraagd een werk in te dienen geïnspireerd op het bekende gedicht In Flanders Fields van de Canadese militaire arts John McCrae, die de poppy (klaproos) het symbool maakte van de gesneuvelden van de Commonwealth gedurende de Eerste Wereldoorlog. Dit initiatief kadert in de 100-jarige herdenking van de Slag om Passchendaele, ook wel de Derde Slag om Ieper genoemd, waar 15.600 Canadese soldaten het leven lieten of gewond raakten.

De 5 laureaten werd een reis in België aangeboden die zij op dit moment maken. Onder begeleiding van het War Heritage Institute ontdekten zij de belangrijkste herdenkingssites gewijd aan de Eerste Wereldoorlog en aan de offers gebracht door hun land hierbij evenals aan de andere Belgische sites die in het bijzonder representatief zijn voor de strijd voor de vrede en de democratie. Hun programma bevatte het memoriaal van Mesen en Ploegsteert, het museum van Passchendaele, het museum In Flanders Fields en de Last Post-plechtigheid in Ieper, de John McRae-site, de Canadese monumenten van Passchendaele en Sint-Juliaan, de militaire begraafplaatsen van Zonnebeke, Houthulst en Langemark-Poelkapelle, het For freedom-museum in Knokke-Heist. Verder ook een bezoek aan de stad Bergen, het herdenkingsmonument van Breendonk, de Kazerne Dossin in Mechelen, de begraafplaats van het Fort van Loncin en aan het Koninklijk Legermuseum in Brussel.

In Mesen en Ieper werden de jonge Canadezen vergezeld door de Commissaris-generaal voor de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog dhr. Paul Breyne. Op vrijdag 28 juli werden zij eveneens ontvangen door de Ambassade van Canada in Brussel, en vervolgens door de FOD Buitenlandse Zaken met ontvangst door de Adjunct-commissaris-generaal voor de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog, Ambassadeur Françoise Gustin.

Het Belgische luik van dit project, verzorgd door het War Heritage Institute, krijgt de steun van het federaal Organisatiecomité voor de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog, de FOD Buitenlandse Zaken. Dit initiatief wil hulde brengen aan het engagement en aan de offers van Canadezen op Belgisch grondgebied gedurende de Eerste Wereldoorlog, in het kader van de sterke relaties die bestaan tussen onze beide landen.

 
In Flanders Fields Commemmorative contest