België en Bill & Melinda Gates Foundation bouwen partnerschap rond vergeten tropische ziekten verder uit

België gaat de volgende twee jaar 4,4 miljoen euro (5 miljoen US dollar) bijdragen aan de strijd tegen vergeten tropische ziekten. Dat zal gebeuren via het Extended Special Project for Elimination of Neglected Tropical Diseases (ESPEN), een project van de Wereldgezondheidsorganisatie dat vijf tropische ziekten wil beheersen en zelfs uitroeien. De Bill & Melinda Gates Foundation zal de Belgische bijdrage verdubbelen waardoor de volgende twee jaar twintig miljoen mensen toegang krijgen tot de nodige behandelingen.

Hoewel er behandelingen beschikbaar zijn, sterven elk jaar opnieuw 170.000 mensen aan de gevolgen van verwaarloosde tropische ziekten. Anderen dragen hun hele leven lang de gevolgen zoals blindheid. Verwaarloosde tropische ziekten komen voor in gemeenschappen waar toegang tot drinkbaar water, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg ontoereikend is. Daarmee zijn ze zowel oorzaak en gevolg van armoede.

Vijf jaar geleden ondertekende een coalitie van filantropische organisaties, donorlanden, regeringen van door verwaarloosde tropische ziekten getroffen landen en farmaceutische bedrijven de London Declaration. Ze engageerden zich om te focussen op vijf verwaarloosde tropische ziekten, die beheerst en zelfs uitgeroeid kunnen worden dankzij massale toediening van geneesmiddelen. Intussen doneerden farmaceutische bedrijven, waaronder Merck, Pfizer, Eisai en Sofani voor meer dan 17,8 miljard aan geneesmiddelen. De WHO richtte een speciaal project op om politieke, technische en financiële steun te mobiliseren, het Extended Special Project for Elimination of Neglected Tropical Diseases (ESPEN).

 
Twintig miljoen mensen

België zegt de volgende twee jaar 4,4 miljoen euro (5 miljoen US dollar) toe aan ESPEN. De Bill & Melinda Gates Foundation zal deze inspanningen verdubbelen. Deze gezamenlijke investering is een hefboom om in totaal 300 miljoen US dollar aan geneesmiddelen ter beschikking te stellen van twintig miljoen die door een verwaarloosde tropische ziekte zijn getroffen.

Alexander De Croo: “België wil de strijd tegen verwaarloosde tropische ziekten opvoeren en de vicieuze cirkel van armoede-ziekte-armoede breken. Elke euro die geïnvesteerd wordt, is goed voor twee behandelingen. Door de krachten te bundelen met de Bill & Melinda Gates Foundation kunnen we zo de volgende twee jaar het leven van twintig miljoen mensen verbeteren.”

Mark Suzman, Chief Strategy Officer en President van de Bill & Melinda Gates Foundation: “Door te investeren in het elimineren van verwaarloosde tropische ziekten, helpen we kinderen in de armste gemeenschappen ter wereld op school te blijven en volwassenen een deftig inkomen te verdienen. We zijn de Belgische regering en de Belgische bevolking dankbaar dat ze onze inspanning met vijf miljoen aanvullen. Met deze gezamenlijke inspanning kan ESPEN voor meer dan 300 miljoen US dollar aan medicatie voorzien bij meer dan twintig miljoen mensen in nood.”

 
Versterking partnerschap

Deze samenwerking bouwt verder op het partnerschap tussen België en de Bill & Melinda Gates Foundation rond slaapziekte. Vorig jaar kondigden vicepremier Alexander De Croo en Bill Gates bij de WHO in Genève aan dat ze de krachten gingen bundelen om de slaapziekte tegen 2025 uit de wereld te helpen.

De slaapziekte bedreigt momenteel 50 miljoen mensen, 85% van de slachtoffers bevinden zich in DRC. Van 2017 tot 2025 investeert de Belgische regering in totaal 27 miljoen euro om de ziekte in DRC te elimineren. De Bill & Melinda Gates Foundation engageert zich om de Belgische bijdrage te verdubbelen.