België investeert in blockchaintechnologie voor cashdistributie in vluchtelingenkampen

België gaat samen met het Wereldvoedselprogramma blockchaintechnologie inzetten voor cashdistributie in vluchtelingenkampen. Dat maakte vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking en Digitale Agenda Alexander De Croo vandaag bekend tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Naties in New York. In totaal investeert België dit jaar twintig miljoen euro in innovatie om de humanitaire hulpverlening te verbeteren.

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) levert elk jaar miljoenen tonnen voedselhulp aan mensen in humanitaire nood. Deze voedselhulp gebeurt in toenemende mate met cashbetalingen waarmee vluchtelingen zelf voedsel kunnen kopen. Deze aanpak verhoogt de zelfredzaamheid van vluchtelingen, maximaliseert het aantal mensen dat kan bereikt worden en versterkt ook de lokale markt, zelfs in tijden van crisis. De noodhulp voor Syrische vluchtelingen is het grootste programma van cashdistributie.

 
Veiliger, transparanter en lagere betalingskost

Met het inzetten van blockchain wil het Wereldvoedselprogramma deze cashbetalingen voor voedselhulp efficiënter, veiliger en transparanter maken. Het gebruik van blockchain verlaagt ook de betalingskost. Vorig jaar liep in het Azraq-vluchtelingenkamp in Jordanië een grootschalig pilootprogramma. Meer dan 330.000 transacties voor 100.000 begunstigden werden via blockchain verwerkt. WFP gaat nu met Belgische steun tegen midden dit jaar het gebruik van blockchain uitrollen voor alle 500.000 Syrische vluchtelingen die verblijven in vluchtelingenkampen in Jordanië.

Vicepremier Alexander De Croo maakte de samenwerking bekend tijdens een werkbezoek aan de Verenigde Naties in New York waar deze week de World Creativity and Innovation Week loopt. België organiseerde er samen met Mozambique het panelgesprek Leveraging Innovation for Humanitarian Action waaraan het Wereldvoedselprogramma, het Internationaal Committee van het Rode Kruis (ICRC) en het VN-kinderrechtenfonds (UNICEF) deelnamen. Mark Lowcock, de humanitaire coördinator van de VN, was eregast tijdens het event.

 
Meer levens redden door innovatie

Alexander De Croo: “Door de vele langdurige conflicten en de klimaatverandering is het aantal mensen dat humanitaire bijstand nodig heeft de voorbije jaren sterk gestegen. Volgens de VN hebben in 2018 maar liefst 105 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. In 2008 was dat slechts 28 miljoen. Door meer in te zetten op innovatie maken we humanitaire hulp doeltreffender en redden we meer levens. Het inzetten van blockchain is daarvan een perfect voorbeeld.”

Mark Lowcock, Onder-Secretaris-Generaal voor Humanitaire Zaken en Noodhulp: “Digitale technologie heeft een diepgaande impact op de humanitaire hulpverlening, van de rol van blockchain op het vlak van financiering tot vooruitgang in het gebruik van data. We moeten goed onderzoeken wat werkt en wat niet werkt - een positieve verandering van de levens van honderd miljoen mensen die vastzitten in crisissituaties is mogelijk als we de beste ideeën verspreiden.

Tijdens het panelgesprek passeerden ook een reeks andere innovaties waarin België investeert de revue. Zo kwam de ontwikkeling van humanitaire drones door het Wereldvoedselprogramma aan bod. Ook het baanbrekende project van UNICEF, genaamd U-Report, werd aan het publiek voorgesteld. U-Report peilt via tekstberichten en sociale media naar de reële noden en behoeften van bevolking in crisisgebieden. Op basis van geaggregeerde data kan de humanitaire gemeenschap vervolgens beter inspelen op de reële noden van de bevolking. Met Belgische steun wil UNICEF in het noordoosten van Nigeria, een gebied geteisterd door Boko Haram, de getroffen bevolking beter bereiken.

In totaal investeert België in 2018 20 miljoen euro in humanitaire innovatie. Zeven miljoen euro gaat naar multilaterale humanitaire organisaties zoals WFP, UNICEF en UNHCR, 13 miljoen euro naar innovatieve oplossingen aangereikt door ngo’s.