België kent 1 miljoen euro toe aan Start Fund, een innovatief ngo-fonds voor een snelle humanitaire respons

Alexander De Croo, Vicepremier en Minister van Ontwikkelingssamenwerking, heeft beslist om een bedrag van 1 miljoen euro toe te kennen aan Start Fund, een fonds beheerd door Start Network, een netwerk van internationale humanitaire ngo’s. Start Fund heeft als doel het tekort aan financiering voor kleine of middelgrote crisissen in het huidige humanitaire systeem op te vangen.

Gelet op de toenemende frequentie en intensiteit van humanitaire crisissen, zowel door mens of natuur veroorzaakt, worden de humanitaire noden wereldwijd steeds groter. Terwijl geleidelijk aan het aantal ernstige crisissen toeneemt, worden diegene van kleine of middelgrote omvang steeds vaker verwaarloosd en onder-gefinancierd. Het doel van Start Fund is om die crisissen en zones die vergeten zijn of waar geen tussenkomst is van andere humanitaire actoren, van hulp te voorzien. Het Start Fund wordt gezamenlijk beheerd door 42 internationale en lokale ngo’s. Binnen de 72 uur na een noodsein kunnen fondsen worden vrijgemaakt, hetgeen Start Fund wereldwijd tot het snelste interventiemechanisme maakt.

“Veel slachtoffers van kleine en middelgrote humanitaire crisissen in de wereld worden vergeten. Dankzij onze steun voor het Start Fund steunen wij lokale en snelle oplossingen voor deze ondergefinancierde rampen. Dit is opnieuw een innovatieve aanpak waarmee België tracht de efficiëntie van het humanitaire systeem te verbeteren”, aldus Alexander De Croo.

Belgische humanitaire ngo’s zoals Caritas International, Handicap International of Oxfam zijn lid van Start Network en kunnen dus ook genieten van de fondsen. Het voorbije jaar heeft het Start Fund slachtoffers van de humanitaire crisissen in onder andere de Democratische Republiek Congo, Niger, Mali en Nigeria geholpen.

In 2018 zal België verder investeren in innovatieve humanitaire projecten, die antwoord moeten bieden op de grote uitdagingen binnen het humanitaire systeem.