België opent 4 nieuwe ambassades in Afrika: Benin, Guinee, Mali en Niger

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking  Alexander De Croo laten weten dat België in Afrika 4 nieuwe ambassades opent. De bestaande diplomatieke bureaus in Cotonou (Benin), Conakry (Guinee), Bamako (Mali) en Niamey (Niger) worden vanaf vandaag tot ambassade opgewaardeerd. Ons land toont daarmee welk belang het hecht aan de relaties met die landen en aan de situatie in de regio.

De opwaardering versterkt alle domeinen van het Belgische buitenlandse beleid, binnen de zgn. comprehensive approach: bilaterale samenwerking, diplomatie, ontwikkelingssamenwerking, defensie, veiligheid en justitie. Al die domeinen zullen beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Met de opwaardering tot ambassade in deze vier partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft ons land er voortaan volwaardige diplomatieke vertegenwoordigingen. De ambassades krijgen evenwel geen bijkomende consulaire bevoegdheden. De diplomatieke bureaus waren oorspronkelijk opgericht als vertegenwoordigingen van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

De omvorming gebeurt met een minimale kost. De huidige posthoofden behouden de leiding. Vervolgens worden nieuwe ambassadeurs aangewezen tijdens de volgende diplomatieke bewegingen.

De "comprehensive approach" lag ook aan de basis van de hervorming van de Belgische Technische Cooperatie, het Belgisch Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking, dat sinds 1 januari is omgedoopt tot 'Enabel'.