België schenkt 2 miljoen euro voor sanering van uraniumsites in Centraal-Azië

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat België 2 miljoen euro kan schenken voor de sanering van radioactief besmette sites in Centraal-Azië. Zo draagt ons land bij tot de verwezenlijking van de VN-duurzameontwikkelingsdoelstellingen, meer bepaald in het domein volksgezondheid en duurzaam levensonderhoud. Naast België nemen ook de Europese Commissie, de Verenigde Staten, Zwitserland en Noorwegen al deel aan het initiatief.

België heeft veel ervaring met civiele nucleaire toepassingen, bijvoorbeeld op het vlak van sanering van uraniumsites, verbetering van laboratoriumanalyse, beoordeling van de milieu-impact of monitoring van de gevolgen van blootstelling aan ioniserende straling voor de volksgezondheid. Belgische nucleaire instellingen waren al bij uraniumsanering in Centraal-Azië betrokken en ons land zal ook nu weer zijn expertise ter beschikking stellen.

Na 50 jaar uraniumontginning en -verwerking zijn de gevolgen ervan een groot risico voor de bevolking in Centraal-Azië. Om dat probleem aan te pakken, bundelde de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling verschillende donorfondsen om de getroffen regio te helpen bij de sanering van de gevaarlijkste sites. Aan dit donorfonds zal België nu bijdragen. In een eerste fase zullen de projecten zich richten op prioritaire sites in Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan.