België steunt strijd tegen gebruik van chemische wapens

Didier Reynders, Ahmet Üzümcü & Steven Vandeput

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Defensie Steven Vandeput ontvingen vandaag in het Egmontpaleis in Brussel de algemeen directeur van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) Ahmet Üzümcü.

De OPCW controleert de naleving van het Chemisch Wapenverdrag uit 1993, dat het gebruik en bezit van chemische wapens verbiedt. In haar twintigjarige bestaan controleerde de organisatie de vernietiging van 96% van de algemene voorraad van chemische wapens. De organisatie werd nog belangrijker na het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië, toen het regime en rebellengroepen zich herhaaldelijk schuldig maakten aan het gebruik van chemische wapens. In 2013 ontving de OPCW de Nobelprijs voor de Vrede.

België strijdt mee tegen het gebruik van chemische wapens. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond in ons land de eerste grote gasaanval plaats. Dit jaar herdenken we het einde van die oorlog.

Ontwapening en non-proliferatie zijn traditionele speerpunten van de Belgische diplomatie. Ook de strijd tegen straffeloosheid bij het gebruik van chemische wapens staat hoog op de agenda.

De situatie in Syrië bewijst helaas dat deze strijd, zelfs 100 jaar na de slachtingen bij Ieper, niet voorbij is. De OPCW speelt daarbij een cruciale rol. Dankzij deskundig en onpartijdig onderzoek kon de organisatie bewijzen dat er in Syrië herhaaldelijk chemische wapens zijn gebruikt.

België veroordeelt het gebruik van chemische wapens door het regime en de rebellengroepen in Syrië. Het zijn oorlogsmisdaden die moeten worden bestraft. Syrië trad in 2013 toe tot de OPCW en moet de verplichtingen daarvan naleven. Minister Reynders riep het Syrische regime op om aan het OPCW duidelijkheid te verschaffen over zijn chemische wapenprogramma.

Voorts benadrukte hij het belang van een universele toepassing van het Chemisch Wapenverdrag. Hij riep de vier overgebleven landen (Noord-Korea, Egypte, Zuid-Soedan en Israël) op om tot het verdrag toe te treden. Hij is tevreden met de stappen die Zuid-Soedan daarvoor onderneemt.

Tot slot bedankte de minister Ahmet Üzümcü voor zijn werk als hoofd van de OPCW. Hij bevestigde dat de organisatie op Belgische expertise en ondersteuning kan blijven rekenen.