België trekt 26 miljoen euro uit voor humanitaire hulp Syrische regio

België zal dit jaar 26 miljoen euro uittrekken voor humanitaire hulp aan Syrië en zijn buurlanden. Het geld moet dienen om oorlogsvluchtelingen in de regio op te vangen. Dat heeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo aangekondigd bij de start van de internationale Syriëconferentie Supporting Syria and the Region die vandaag en morgen in Brussel loopt.

Met deze nieuwe toezegging loopt de totale Belgische humanitaire bijdrage aan de Syrische regio de voorbije drie jaar op tot meer dan 100 miljoen euro. “We doen dit uit solidariteit met de Syrische bevolking die al acht jaar lang deze bloedige oorlog ondergaat. Naar geen enkele andere crisis gingen ooit zoveel Belgische humanitaire middelen. Het is dan ook het grootste menselijke drama van onze tijd,” aldus minister De Croo.

Meer dan 13 miljoen Syriërs hebben op dit moment nood aan humanitaire hulp, zoals voedsel, onderdak, gezondheidszorg en water. Bijna drie miljoen mensen zitten vast in erg moeilijk bereikbare of belegerde gebieden, meer dan vijf miljoen vluchtelingen verblijven in buurlanden Turkije (3,5 miljoen), Libanon (1 miljoen), Jordanië (655.000), Irak (248.000) en Egypte (120.000).

De Belgische humanitaire middelen gaan naar het terreinwerk van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA, het Wereldvoedselprogramma (WFP), het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) en het VN-kinderrechtenfonds UNICEF.

 
Enkel oplossing aan onderhandelingstafel

De tweedaagse internationale conferentie Supporting Syria and the Region brengt vandaag en morgen vertegenwoordigers van meer dan 85 landen en organisaties samen in Brussel. De conferentie wil niet alleen humanitaire hulp mobiliseren, maar ook het politieke vredesproces ondersteunen geleid door Staffan de Mistura, speciaal VN-gezant voor Syrië.

Alexander De Croo: “Met deze tweede Syriëconferentie in Brussel wil de internationale gemeenschap een sterk signaal geven dat enkel een politieke oplossing een einde kan maken aan het Syrische conflict. Bommen zullen geen vrede brengen. Alleen een politieke dialoog kan deze gruwelijke oorlog stoppen. Een echt duurzame oplossing voor Syrië komt er maar aan de onderhandelingstafel.”

 
Strijd tegen straffeloosheid

België hecht ook groot belang aan de strijd tegen de straffeloosheid. Oorlogsmisdaden mogen niet onbestraft blijven. België is een belangrijke financier van de International, Impartial and Independent Mechanism on International Crimes committed in the Syrian Arab Republic dat door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2016 in het leven werd geroepen. Dit mechanisme verzamelt en bewaart bewijs om een onafhankelijke rechtsgang naar de criminele verantwoordelijkheid later mogelijk te maken.

Tijdens de Syriëconferentie organiseert België morgen met een reeks andere landen een side-event om het belang van de strijd tegen straffeloosheid extra in de verf te zetten, zeker in het licht van de recente berichten over aanvallen met chemische wapens in Syrië. 

 
Dialoog met Syrisch middenveld

Vicepremier De Croo opende eerder vandaag in het Egmontpaleis al een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Syrische middenveld. Zij voerden de voorbije dagen al intense gesprekken over de toekomst en wederopbouw van Syrië, zonder inmenging van buitenstaanders. Ze stellen hun voorstellen morgen aan de conferentie voor.