België trekt mee kar voor vrouwenrechten tijdens European Development Days

 

België neemt op deze week een actieve rol op tijdens de  European Development Days die focussen op de rechten van meisjes en vrouwen. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo organiseert samen met het platform Be-cause Health een speciale sessie over de rol die Europa moet spelen op het vlak van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Hij zal ook een internationale campagne lanceren die inzet op gendergelijkheid, women empowerment en de gezondheid van vrouwen.

Koningin Mathilde houdt dinsdagochtend, naast onder meer de Koningin van Spanje en de President van Burkina Faso, een van de openingstoespraken van de European Development Days die plaatsvinden in het Brusselse Tour & Taxis. Daarnaast zal ons land zal tijdens de European Development Days op twee belangrijke momenten naar voren treden: met de organisatie van een speciale sessie over de rol van Europa in het versterken van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van meisjes en vrouwen (woensdag 6/6, 9.30u) en de lancering van de internationale campagne #SheIsEqual, samen met Global Citizen, Luxemburg, de Gates Foundation en Procter & Gamble (dinsdag 5/6, 18.00u).

 
Rol Europa in seksuele en reproductieve rechten

Tijdens de speciale sessie woensdag brengt ons land internationale experts en beleidsmakers samen over de rol die Europa internationaal moet spelen op het vlak van seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. De organisatie van de sessie ligt in het verlengde van het engagement dat ons land vorig jaar opnam met She Decides. Het versterken van vrouwenrechten is een belangrijke prioriteit van het Belgisch ontwikkelingsbeleid.

Meisjes in ontwikkelingslanden kampen vandaag met een dubbele discriminatie. Ze hebben sowieso al minder toegang tot bijvoorbeeld informatie over familieplanning omdat in heel wat landen de toegang beperkt is tot volwassenen. Daarbovenop worden ze sterker getroffen door de beslissing van de VS om de financiële hulp aan heel wat initiatieven en projecten rond familieplanning stop te zetten.

 
Start internationale campagne

Dinsdagavond lanceert de minister samen met de internationale ngo Global Citizen, de regering van Luxemburg, de Bill & Melinda Gates Foundation en Procter & Gamble de internationale campagne #SheIsEqual. De campagne, die tot eind dit jaar zal lopen, zet in op gendergelijkheid, women empowerment en de gezondheid van vrouwen. UNICEF Goodwill Ambassador Axelle Red zal de lancering opluisteren.

#SheIsEqual zal onder meer inzetten op het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen, het aanpakken van genderdiscriminatie in wetgeving en opkomen voor de economische empowerment van vrouwen.