Didier Reynders en Alexander De Croo ontmoeten Riyad al-Malki, minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit

Op 7 november hadden vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een lang gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit Riyad al-Malki. Ze bespraken een resem bilaterale vraagstukken, waaronder ontwikkelingssamenwerking. Ook het vredesproces en de Belgische prioriteiten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwamen aan bod.

Tijdens de vergadering werden verschillende beslissingen aangekondigd, waaronder de heroriëntatie van een deel van de Belgische ontwikkelingsportefeuille naar technische en professionele opleidingen om jonge Palestijnen naar een job te begeleiden. Het statuut van de Palestijnse vertegenwoordiging in Brussel zal worden verbeterd. Dat moet de dialoog tussen België en de Palestijnse autoriteit vergemakkelijken en ligt in lijn met de toename van de contacten tussen de Palestijnse missie in Brussel in de Europese instellingen. Dit verandert echter niets aan het Belgische standpunt over de erkenning van de Palestijnse staat. Ons land zal ook bijdragen tot de vorming van jonge Palestijnse diplomaten.

De Belgische ministers en hun Palestijnse collega hebben herhaald dat ze willen werken aan een onderhandelde oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict die rechtvaardig en duurzaam is met respect voor het internationale recht. Ze hebben afgesproken dat het essentieel is om de leefbaarheid van een tweestatenoplossing te waarborgen. Unilaterale maatregelen en geweld dragen hier niet toe bij.

Ook was er een lange discussie over de situatie in Gaza. De twee partijen bevestigden het belang van intra-Palestijnse verzoening. Om de humanitaire noden en het lijden van de bevolking te kunnen aanpakken, om de spanningen te verminderen en om een nieuw conflict te vermijden, is een fundamentele verandering van de situatie in Gaza cruciaal. Dit vergt een einde van de blokkades en een opening van de grensovergangen, maar ook een duidelijke tegemoetkoming aan de terechte veiligheidsbezorgdheden van alle partijen.

Langs Belgische zijde werd speciale aandacht gevestigd op de promotie en de bescherming van mensenrechten. Minister Reynders heeft ook de Belgische prioriteiten in de Veiligheidsraad voorgesteld voor ons mandaat 2019-20. Hij herhaalde de steun van België aan multilaterale samenwerking en aan de rol van de VN bij het onderhandelen van duurzame vrede in het Midden-Oosten.