Didier Reynders herdenkt Eerste Wereldoorlog bij Verenigde Naties aan zijde van koningspaar

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders brengt tot morgen een werkbezoek aan de Verenigde Naties (VN) in New York aan de zijde van de koning en koningin. Het koningspaar en de minister zijn vanavond aanwezig op een herdenkingsplechtigheid over de Eerste Wereldoorlog. Daarna openen ze een tentoonstelling van foto’s uit die periode, die hulde brengt aan de soldaten uit de vier windstreken die ver van huis op Europese bodem zijn komen strijden.

2018 staat in het teken van 100 jaar Eerste Wereldoorlog, die de Belgische en de wereldgeschiedenis heeft doen daveren. De Grote Oorlog staat gegrift in het collectieve geheugen van ons land. Dat verklaart nu nog tal van Belgische prioriteiten op het wereldtoneel. Na de oorlog is de Volkenbond opgericht, de voorloper van de Verenigde Naties.

De minister en het koningspaar staan stil bij de nagedachtenis van de slachtoffers van de Grote Oorlog in de Peace Bell Garden, aan de voet van het gebouw waar de VN vergadert. Daar krijgen ze het gezelschap van de voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Aan de vooravond van de ANZAC-herdenkingsdag gedenken ze in het bijzonder de zowat 13.000 gesneuvelde Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten. Na een minuut stilte brengen twee klaroenblazers uit Ieper de Last Post, het laatste signaal van de dag.

Didier Reynders opent daarna, in het bijzijn van de koning en de koningin, een fototentoonstelling ter ere van de soldaten van de meest uiteenlopende afkomst die in de Eerste Wereldoorlog op Europese bodem zijn komen strijden. Minder bekend is dat First Nations indianen uit Saskatchewan, Inuit uit Labrador, Maori’s uit Nieuw-Zeeland en Aboriginals uit Australië betrokken zijn geraakt bij dit conflict. Ook aan hen wil deze tentoonstelling, georganiseerd door de FOD Buitenlandse Zaken, een plaats geven in ons collectieve geheugen.

 


Maori William Marsters (New Zealand) buying cakes from a vendor in Belgium. Royal New Zealand Returned and Services' Association. New Zealand official negatives, World War 1914-1918 Ref: 1/1-012755-G. Alexander Turnbull Library, Wellington, New Zealand

 


Spahis (from Algeria), playing and listening to music near the frontline in Belgium 1914-1915 (copyright In Flanders Fields Museum)