Didier Reynders ongerust over humanitaire situatie in Syrië

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is bezorgd over de escalatie van het geweld in Syrië en over de humanitaire situatie in het land. Onder meer in Oost-Ghouta, in de provincie Idleb en in de buurt van Afrin is de situatie de voorbije weken erg verslechterd.

In Oost-Ghouta vielen de voorbije dagen tientallen burgerslachtoffers, onder wie vrouwen en kinderen, na zware bombardementen van het Syrische regime. In de provincie Idleb zijn er verschillende berichten over aanvallen op medische hulpposten. Dat is een zware overtreding van het humanitaire recht.

Didier Reynders steunt de oproep van de EU aan alle partijen in het conflict om maatregelen te nemen om het geweld te doen afnemen en om de Syrische bevolking te beschermen. Er is bovendien dringende humanitaire toegang tot alle Syriërs nodig, zeker in belegerde gebieden. België steunt ook de inspanningen in de VN-Veiligheidsraad om in Syrië een humanitaire pauze mogelijk te maken, zodat humanitaire hulp veilig kan worden verleend. De minister heeft vandaag in New York een seminarie voorgezeten dat een brug wil bouwen tussen de humanitaire gemeenschap en de politieke bemiddeling, onder meer in conflicten zoals in Syrië.

Deze escalatie toont nog maar eens aan dat de druk op de strijdende partijen en hun sympathisanten moet worden opgevoerd, zodat in Genève geloofwaardige en serieuze politieke onderhandelingen kunnen worden hervat onder toezicht van de VN.