Didier Reynders ontmoet Iraans minister van Buitenlandse Zaken Zarif

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft vandaag de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif ontvangen in het Egmontpaleis in Brussel. Hij heeft onder meer de zaak van Ahmadreza Djalali aangekaart en er bij minister Zarif op aangedrongen dat de doodstraf niet wordt uitgevoerd. Didier Reynders heeft de principiële houding van België tegen de doodstraf en voor een eerlijk proces herhaald. Ook de zaak van Hamid Babaeï en andere mensenrechtenaspecten kwamen aan bod.

Daarnaast hebben de twee ministers de uitvoering van het nucleaire akkoord JCPOA besproken. Eerder op de dag had minister Zarif daarover al contacten bij de EU en met de Duitse, Franse en Britse collega’s. Minister Reynders heeft het belang van het JCPOA onderstreept. Voor hem moeten alle partijen zich aan de voorwaarden van het akkoord houden. Dat neemt niet weg dat andere elementen van bezorgdheid zoals het ballistische raketprogramma en de regionale rol van Iran kritisch moeten worden bekeken. Didier Reynders riep zijn collega op om de Iraanse invloed in de regio op goed te gebruiken door o.a. druk uit te oefenen op het Syrische regime om op constructieve wijze deel te nemen aan de Genève-onderhandelingsproces onder leiding van speciaal gezant Staffan De Mistura.

Ook de recente gebeurtenissen in Iran, waarbij duizenden Iraniërs tegen de sociaaleconomische situatie in hun land betoogden, werden door minister Reynders opgeworpen. Hij pleitte bij zijn ambtsgenoot voor vrije meningsuiting en recht op vreedzaam betogen. Voorts bespraken de ministers ook de bilaterale relaties tussen België en Iran en de noodzaak om onder meer op economisch vlak de banden te versterken.