Didier Reynders tevreden met conclusies raad Buitenlandse Zaken over “vrouwen, vrede en veiligheid”

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nam vandaag deel aan de raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Brussel. Hij is tevreden met de conclusies van de raad over 'vrouwen, vrede en veiligheid'.

Met deze conclusies keurt de raad de nieuwe Europese strategie goed over het thema ‘vrouwen, vrede en veiligheid’. De strategie zal resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad uitvoeren. De resolutie bevat een wereldwijd engagement om vrouwen en meisjes in conflictsituaties te beschermen en geweld tegen hen te vermijden, en om vrouwen een betekenisvolle plaats te geven in besluitvormingsprocessen over vrede en veiligheid.

De minister benadrukt dat dit thema een prioriteit van het Belgische buitenlandse beleid is. Op dit moment voert ons land zijn derde nationaal actieplan ‘vrouwen, vrede en veiligheid’ uit, dat concrete actielijnen bevat voor de bescherming en bevordering van de rol van vrouwen in conflictsituaties. Zo besliste de minister onlangs om 2 miljoen euro toe te wijzen aan UN Women, voor de 'vrouwen, vrede en veiligheidsagenda' in Afghanistan.

Didier Reynders engageert zich er ook toe om de situatie van vrouwen in conflictsituaties hoog op de agenda te houden in de VN-Veiligheidsraad, tijdens het tweejarige mandaat van België dat in januari 2019 van start gaat.