Didier Reynders veroordeelt moordaanslag tegen premier van Palestijnse Autoriteit Rami Hamdallah

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken veroordeelt de moordaanslag die gisteren in Beit Hanoun, in de Gazastrook, werd gepleegd tegen de eerste minister van de Palestijnse Autoriteit Rami Hamdallah.

De premier ging naar de officiële opening van een waterzuiveringsstation in het noorden van Gaza (NGEST), waar vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap hem opwachtten. België is, samen met Frankrijk, Zweden en de Europese Unie, een van de belangrijkste sponsors bij de financiering van de bouw van die infrastructuur, die van levensbelang is voor de inwoners van Gaza.

De gedachten van minister Reynders gaan uit naar de families en vrienden van de mensen die gewond zijn geraakt bij deze aanslag. Hij wenst hen een spoedig herstel.

Volgens hem gaat deze anonieme en laffe aanval volledig in tegen het verlangen van de inwoners van Gaza naar stabiliteit en de terugkeer naar normale levensomstandigheden in de enclave. Het gaat om een bewuste strategie van extremisten die het Palestijnse verzoeningsproces, onder de vlag van een enkele legitieme Palestijnse Autoriteit, willen verstoren. Het is belangrijk om de daders van deze aanval snel te identificeren en ze voor het gerecht te brengen.

Na dit incident, het ergste sinds het akkoord tussen Fatah en Hamas van oktober 2017, moedigt Didier Reynders de Palestijnse Autoriteit en premier Hamdallah aan om voort te gaan met hun inspanningen van dialoog en onderhandeling met alle betrokken partijen. Dit met het oog op een verenigd Palestijns leiderschap, in staat om Gaza en de Westelijke Jordaanoever te besturen, in het belang van het Palestijnse volk en voor een duurzame vrede in de regio.