#digitalfordevelopment: Alexander De Croo op tech-missie naar Kenia

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking en Digitale Agenda Alexander De Croo trekt woensdag en donderdag samen met Startups.be en Close the Gap op tweedaagse tech-missie naar Kenia, het ‘Silicon Savannah’ van Afrika. Nairobi is een van de belangrijkste tech hubs van Afrika met een bruisende startup scene. Onder impuls van minister De Croo neemt Digital for Development (D4D) sinds enkele jaren een centrale plaats in het Belgische Ontwikkelingsbeleid dat digitalisering wil inzetten als hefboom voor ontwikkeling.

Alexander De Croo is tijdens de missie vergezeld door een groep van 40 Belgische startups, bedrijven en ngo’s. Samen hebben ze een hele reeks activiteiten en terreinbezoeken op het programma om het lokale Keniaanse tech-ecosysteem beter te leren kennen, mogelijkheden tot samenwerking te onderzoeken en nieuwe opportuniteiten te ontdekken.

D4D-platform
De startups en ngo’s werden samengebracht door Startups.be en Close The Gap, die elkaar vonden via het D4D-platform dat Alexander De Croo in september vorig jaar lanceerde. Bedoeling van het platform is bedrijven, organisaties en projecten samen te brengen die inzetten op digitalisering om zo de slagkracht van het Belgische ontwikkelingsbeleid te verhogen.

In de marge van de tech-missie zal minister De Croo ook samenzitten met de Keniaanse minister van ICT, Joseph Mucheru.

Ondernemend en innoverend Afrika
Alexander De Croo: “De bruisende startup scene in Kenia toont dat er een ander Afrika is. Een jong, ondernemend en innoverend Afrika dat de toekomst omarmt en vooruit wil. Kenia leert dat digitalisering en een dynamische privésector belangrijke schakels zijn voor duurzame ontwikkeling. Dat is precies de nieuwe aanpak waar we ook vanuit Belgie aan willen meewerken.

Zo brengt de Belgische tech-delegatie onder meer een terreinbezoek aan M-Kopa, een jonge scale-up die kleine solar home units verkoopt en al meer dan 600.000 huizen in Oost-Afrika voorziet van stroom.

Steeds meer Belgische startups actief in Kenia
Bij de Keniaanse incubator Nailab staat een co-creatie sessie op het programma waarbij Belgische en Keniaanse startups samen rainstormen en ideeen uitwerken.

Karen Boers, CEO van Startups.be: “De laatste jaren zagen er duizenden digitale startups het levenslicht in landen als Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika. Deze startups komen met verfrissende ideeen en innovaties, en worden een alsmaar belangrijkere bron van werkgelegenheid. Tegelijk merken we dat steeds meer Belgische startups in Kenia actief worden. Het grote aantal deelnemers aan deze missie bevestigt dat initiatieven die beide ecosystemen dichter bij elkaar brengen erg welkom zijn.”

Olivier Vanden Eynde, Managing Director van Close the Gap: “Naast het bestaande ecosysteem van ngo's die een essentiële rol spelen in ontwikkelingslanden, is er een groeiend aantal for profit social impact enterprises die een groot potentieel hebben om de regio vooruit te helpen. Deze nieuwe actoren verbeteren zichzelf voortdurend via zelfversterking door het betrekken van alle stakeholders. Dit is de weg voorwaarts om meer welvaart en zelfredzaamheid te brengen naar de ‘base of the pyramid’ op het Afrikaanse continent.”