EU-raad Buitenlandse Zaken Luxemburg: Didier Reynders steunt strijd tegen chemische wapens

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is tevreden dat de Europese Unie vandaag in Luxemburg een sanctieregime in het leven roept tegen het gebruik van chemische wapens. Daardoor zal de EU kunnen optreden tegen personen en organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling en het gebruik van chemische wapens. Met deze beslissing van de raad van ministers van Buitenlandse Zaken blijft de EU haar schouders zetten onder de strijd tegen deze mensonterende wapens.

Didier Reynders kondigde in Luxemburg ook aan dat België mee zal betalen voor de bouw van een nieuw laboratorium van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Ons land zal daarvoor 2 miljoen euro uittrekken. Dankzij het nieuwe lab zal er meer onderzoek kunnen worden gedaan naar het gebruik van chemische wapens.

Met zijn gift zal België één van de grootste donoren van het project zijn. Het toont opnieuw welk belang ons land hecht aan de strijd tegen chemische wapens. De allereerste gasaanval ooit vond plaats in Langemark-Poelkapelle tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De OPCW is gevestigd in Den Haag. De organisatie speelt een cruciale rol in de internationale strijd tegen het gebruik van chemische wapens. België steunt de OPCW en staat achter de speciale rol die de organisatie recent toebedeeld kreeg in het onderzoek naar de verantwoordelijken van de chemische aanvallen in Syrië.

De inzet van chemische wapens is in strijd met het internationale recht en is een flagrante aanfluiting van de menselijke waarden. België veroordeelt elk gebruik van chemische wapens. Daders van zulke onmenselijke misdaden moeten worden vervolgd.