Internationale conferentie over kernstopverdrag in Brussel: “Naar een wereld zonder nucleaire tests: de belofte waarmaken”

Op initiatief van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders organiseert de FOD Buitenlandse Zaken samen met het Egmontinstituut op dinsdag 22 mei een internationale conferentie over het Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) of het kernstopverdrag, met de titel 'Naar een wereld zonder nucleaire tests: de belofte waarmaken'. Deze conferentie vindt plaats in het Egmontpaleis in Brussel en past in de inspanningen die België doet om de inwerkingtreding van het verdrag te bevorderen. Dit mandaat, gekend onder de naam 'Conferentie Artikel XIV', werd aan ons land toegekend samen met Irak voor de jaren 2017 tot 2019.

Het CTBT is een internationaal verdrag dat elke nucleaire test of elke andere soort van nucleaire ontploffing voor zowel militaire als vredesdoeleinden en onder alle omstandigheden verbiedt. Het verdrag werd in 1996 ondertekend en moet nog door 8 staten getekend en/of geratificeerd worden voor het in werking kan treden. Het kernstopverdrag en de inspanningen van de Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization (CTBTO, de organisatie die in leven werd geroepen om het verdrag te doen naleven) hebben ervoor gezorgd dat de proliferatie van nucleaire wapens en de ontwikkeling van nieuwe wapens werden afgeremd. Sinds het begin van de 21ste eeuw voerde niemand behalve Noord-Korea nucleaire tests uit. Alle andere landen respecteren vrijwillig een stopzetting. Hoewel het CTBT voorlopig is, is het erin geslaagd om een opsporingssysteem voor nucleaire proeven te ontwikkelen dat meer geavanceerd is dan wat de onderhandelaars voor mogelijk hielden.

Minister Didier Reynders en Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, zullen de conferentie openen. Daarna zal de Executive Secretary van de CTBTO Lassina Zerbo spreken. Ambassadeur Sha Zukang, CTBT-hoofdonderhandelaar voor China, en de Iraakse ambassadeur in België zullen ook het woord nemen.

Met de recente hoopvolle aankondigingen over Noord-Korea in het achterhoofd zal Didier Reynders benadrukken dat alleen de ondertekening en de ratificatie van het CTBT vooruitzicht biedt op duurzame veiligheid. Hij zal eraan herinneren dat het verbod op nucleaire proeven een noodzakelijke stap blijft op weg naar een wereld zonder kernwapens. Hij zal ook blijven vragen om de jeugd te blijven betrekken bij de inspanningen om het verdrag juridisch afdwingbaar te maken op wereldniveau.