Internationale Vrouwendag - Vrouwen in de internationale topsport als inspiratiebron

Vandaag is Internationale Vrouwendag. Ondanks heel wat vooruitgang in veel landen moet er nog altijd voor vrouwenrechten worden gevochten. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders nodigde daarom vandaag in het Egmontpaleis in Brussel een grote groep vrouwelijke topsporters uit. Onder meer Ingrid Berghmans, Kimberley Buys, Vanina Ickx, Aurélie Romanini, Sandrine Tas, Gella Vandecaveye en de Red Panthers - het nationale vrouwenhockeyteam - gingen op zijn uitnodiging in.

Sport heeft de onmiskenbare kracht om mensen bijeen te brengen. Door hun prestaties inspireren topatletes meisjes en vrouwen over de hele wereld. “Seeing is one step closer to being”, zo stelt UN Women, de VN-vrouwenorganisatie: “zien is een stap naar worden”.

Samen met deze sportvrouwen, vervoegd door Jean-Michel Saive, debatteerde de minister over hoe sport een hefboom kan zijn voor vrouwenemancipatie. Hoe sport kan helpen vrouwen zelfverzekerder te maken en ze meer erkenning te geven in samenlevingen waar dat nog niet voldoende gebeurt. Dat kan ook geweld tegen vrouwen en meisjes doen afnemen. Toch moeten er nog enorme stappen worden gezet om de status van vrouwen in de wereld te verbeteren.

België blijft vrouwenrechten op alle niveaus verdedigen. Ons land steunt het nieuwe 'Spotlight initiative' van de Europese Unie en de Verenigde Naties tegen het geweld tegen vrouwen en meisjes. En de minister blijft de internationale #heforshe-campagne steunen. België is ook een van de voortrekkers van de #SheDecides-campagne, die het recht op veilige familieplanning verdedigt. In veel domeinen geeft ons land al het goede voorbeeld. Zo is de loonkloof tussen vrouwelijke en mannelijke topsporters een publiek gespreksonderwerp. Onder de leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is België de op twee na beste leerling als het aankomt op de loonkloof tussen mannen en vrouwen.

Het debat in het Egmontpaleis werd gevolgd door Belgische en buitenlandse diplomaten, door vertegenwoordigers van het pas gecreëerde Women Ambassadors Network in België en vertegenwoordigers van de VN-agentschappen in Brussel.

 
Red Panthers
Minister Reynders met de Red Panthers, het Belgische nationale vrouwenhockeyteam 

 
Minister Reynders met de panelleden
Minister Reynders met de panelleden

 
Women Ambassadors Network
Minister Reynders met de leden van het Women Ambassadors Network