Jean Van Wetter nieuwe directeur Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel

Jean Van Wetter (40) wordt vandaag de nieuwe algemeen directeur van het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel. Hij volgt Carl Michiels op, die het agentschap veertien jaar met succes heeft geleid. De raad van bestuur dankt Carl Michiels voor zijn inzet en verwezenlijkingen. Hij heeft het agentschap in de moeilijke beginjaren op het juiste spoor gezet en er een internationaal gewaardeerde organisatie van gemaakt.

Jean Van Wetter bezit een master in bedrijfsbeheer van de business-school Solvay. Hij heeft achttien jaar ervaring bij internationale bedrijven en in de wereld van de ontwikkelingssamenwerking in Europa, Azië en Afrika, waar hij werkte op thema’s zoals onderwijs, gezondheid en ontwikkeling van de private sector. Hij was onder meer Algemeen directeur van Handicap International in België en landenvertegenwoordiger voor internationale ngo’s in Cambodja, China en Tanzania. Daarvoor werkte Van Wetter als bedrijfsconsultant voor Deloitte Consulting.

De raad van bestuur van Enabel stelt de nieuwe topman aan op een belangrijk moment in het bestaan van de organisatie. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft pas zijn grondige hervorming van de Belgische ontwikkelingssamenwerking afgerond. Het Belgisch ontwikkelingsagentschap heeft daarbij een ruimer mandaat gekregen: het zal niet alleen de gouvernementele samenwerking blijven uitvoeren, maar daarnaast ook het Belgische beleid voor internationale ontwikkeling uitvoeren en coördineren, als integraal onderdeel van het Belgische buitenlandse beleid.

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo wenst Jean Van Wetter alle succes toe. “De internationale ontwikkelingsagenda is de voorbije jaren sterk geëvolueerd en ook het Belgisch ontwikkelingsagentschap onderging een belangrijke transformatie. Enabel groeide uit tot een ambitieuze en innovatieve ontwikkelingsorganisatie die gaat voor resultaat en internationaal voorop wil lopen. Ik ben ervan overtuigd dat Jean Van Wetter en alle Enabel-medewerkers de volgende jaren als geen ander vorm zullen geven aan deze ambitie.”

Voorzitster Nathalie Francken van de raad van bestuur is ervan overtuigd dat Jean Van Wetter de juiste man is om vorm te geven aan het Belgische ontwikkelingsbeleid. “Hij is een people manager met heel wat internationale ervaring in het bedrijfsleven en in de ontwikkelingssector. Hij kent zijn vakgebied en kan beroep doen op een zeer breed professioneel netwerk.”

Jean Van Wetter ziet ook alleen maar kansen. “Het Belgische ontwikkelingsbeleid kiest resoluut voor vernieuwing en daar wil ik graag aan meewerken,” zegt hij. “De mensenrechten blijven de absolute basis van ons werk, maar we moeten ook meer samenwerken met de private sector en andere ontwikkelingsactoren, en digitalisering gebruiken als hefboom voor ontwikkeling.”

Het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel voert zo’n honderdvijftig projecten uit in de veertien partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking (Marokko, Senegal, Guinee, Burkina Faso, Mali, Niger, Benin, de Democratische republiek Congo, Burundi, Rwanda, Oeganda, Tanzania, Mozambique en Palestina). De jaarlijkse portefeuille bedraagt 200 miljoen euro, waarvan de helft in fragiele landen wordt uitgevoerd. Het agentschap heeft 1500 medewerkers, van wie meer dan 70% lokaal personeel.