Minister Reynders veroordeelt geweld door ordediensten in Democratische Republiek Congo

Terwijl talrijke Congolese burgers afgelopen zondag in Kinshasa, Lubumbashi, Goma… vreedzaam bijeen wilden komen om zich te bezinnen, werden ze met brutale repressie geconfronteerd.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt het geweld door de Congolese ordediensten, net als de onderbreking van de religieuze vieringen en de maatregelen die werden genomen om vreedzame betogingen te belemmeren en (sociale) media te blokkeren. Hij roept op tot de vrijlating van gevangenen en tot een onafhankelijk onderzoek over deze recente incidenten. De minister betuigt zijn medeleven aan de families van de slachtoffers en is solidair met de Congolese bevolking.

De raad Buitenlandse Zaken van de Europese Unie had in december opgeroepen om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. Door deze tragische gebeurtenissen staat de individuele verantwoordelijkheid van de daders en van wie die het akkoord van 31/12 niet heeft nageleefd op het spel.

De minister zal de situatie in de Democratische Republiek Congo aankaarten tijdens de volgende zitting van de raad. De uitvoering van alle engagementen die werden aangegaan in het Oudejaarsakkoord is de enige manier om inclusieve en vrije verkiezingen mogelijk te maken, die noodzakelijk zijn om uit de huidige impasse te geraken. Dit geldt meer bepaald voor de maatregelen die bedoeld zijn om de spanning te doen afnemen en de democratische ruimte te openen.