10.239 Belgen in Verenigd Koninkrijk zullen ook voor Europese verkiezingen kunnen stemmen

10.239 landgenoten die in het Verenigd Koninkrijk (VK) wonen, zullen op 26 mei ook voor de Europese verkiezingen op Belgische lijsten kunnen stemmen. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders weten. Het gaat om de 10.239 Belgen in het VK die zich voor 1 februari hadden ingeschreven om voor de federale verkiezingen te stemmen.

In de kamercommissie Binnenlandse Zaken werd daarvoor zonet een amendement goedgekeurd aan de BREXIT-wet over de verkiezing van het Europees parlement.

Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, zal het geen Europese verkiezingen organiseren. Dankzij de aangepaste wet zullen de Belgen in het VK op dat moment worden beschouwd als landgenoten die buiten de EU wonen, met stemrecht.

Net zoals voor de federale verkiezingen zullen ze voor de Europese verkiezingen op 5 manieren hun stem kunnen uitbrengen:

  1. per brief
  2. zelf in de Belgische ambassade in Londen
  3. via een volmacht in de Belgische ambassade in Londen
  4. zelf in België
  5. via een volmacht in België

Volgens de wet van 23 maart 1989 over de Europese parlementsverkiezingen zijn er twee mogelijkheden voor kiezers die in het buitenland wonen en in de consulaire lijsten ingeschreven zijn. Belgen die in een EU-lidstaat wonen, kunnen kiezen om te stemmen in het land waar ze gevestigd zijn of in ons land. Landgenoten die buiten de Europese Unie wonen, kunnen alleen stemmen op de Belgische lijsten voor het Europees parlement.

Met de aangepaste wet zullen alle Belgen die voor 1 februari in de consulaire registers ingeschreven waren dus op gelijke manier behandeld worden.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.