Aanpassing reisadvies Sri Lanka

Op basis van de laatste evaluatie van de situatie ter plaatse, worden alle niet-essentiële reizen naar Sri Lanka afgeraden.

Op zondagochtend 21 april vonden er minstens acht explosies plaats in en rond Colombo, Negombo en Batticaloa. Naast drie kerken, werden ook drie luxehotels in Colombo getroffen (Shangri-La, Cinnanmon Grand, Kingsburry). Hierbij zijn vele doden en gewonden gevallen waaronder tientallen buitenlanders. Voortvluchtige terroristen worden opgespoord. Nieuwe aanslagen in het land kunnen niet worden uitgesloten. Er is een verhoogde kans op spanningen tussen de gemeenschappen.

De Sri Lankaanse overheid heeft drastische veiligheidsmaatregelen genomen in heel het land, waaronder het instellen van een avondklok (van 22 uur s'avonds tot 4 uur s'ochtends) en het uitroepen van de noodtoestand. Het gebruik van sociale media is tijdelijk verstoord.

Als u in Sri Lanka bent, raden wij u aan waakzaam en voorzichtig te zijn, de instructies en adviezen van de lokale autoriteiten op te volgen, samenscholingen, erediensten en openbare plaatsten te vermijden, uw verplaatsingen te beperken en waar mogelijk binnen te blijven.

Reizigers worden aangeraden de lokale media te volgen en raadgevingen van veiligheidspersoneel strikt op te volgen. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen op straat, in hotels en op de luchthaven. Volgende lokale nieuwsbronnen kunnen in het Engels geconsulteerd worden: de overheidsnieuwdienst en volgende andere mediabronnen: Ada Derana, Daily Mirror, en Sunday Times alsook een Q&A van de overheid van Sri Lanka.

Indien u Sri Lanka eerder dan gepland wenst te verlaten, neem dan contact op met uw luchtvaartmaatschappij, touroperator en reisverzekeringsmaatschappij. Houd contact met familie en vrienden, zodat ze op de hoogte zijn van uw plannen.

De luchthaven is open. Enkel reizigers met een bevestigd retour ticket kunnen zich, ook tijdens de avondklok, 4 uur op voorhand op de luchthaven voor de terugvlucht aanmelden.

Op de site van de luchthaven kunnen de vertrekkende vluchten worden geconsulteerd.

Om onze consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op Travellers Online.

Dit reisadvies kan verder evolueren. Alle veranderingen kunnen worden geraadpleegd op deze pagina.

De reisadviezen van de FOD Buitenlandse Zaken zijn louter adviezen. Zij hebben geen bindende waarde.

Reizigers die hun reis wensen te annuleren of te wijzigen moeten zich richten tot hun tour-operator / reisagentschap, of rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij, die zelf beslissen welk gevolg zij hieraan geven.