Alexander De Croo en Koningin Mathilde vragen meer ambitie voor uitvoering SDG’s

Er is dringend een versnelling nodig in de uitvoering en financiering van de Sustainable Development Goals (SDGs). Anders halen we tegen 2030 nooit de doelstellingen van de Agenda 2030. Dat zegt vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bij de start van de SDG Summit in New York waaraan hij samen met HM Koningin Mathilde deelneemt.

Vier jaar na belangrijke akkoorden over de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) en de Addis Ababa Action Agenda over hun financiering, nemen staatshoofden en regeringsleiders vandaag in New York de uitvoering van de agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling onder de loep. Bedoeling is politieke sturing te geven en acties te identificeren om de implementatie te versnellen.

Alle rapporten zijn het er nu reeds over eens: de geboekte vooruitgang is onvoldoende en de uitdagingen aanzienlijk. VN Secretaris-Generaal Guterres wil meer ambitie en concrete maatregelen. Zo moet deze top samen met de de Climat Action Summit het beginpunt zijn van een “decade of ambitious action”.

 
Meer ambitie, meer multilateralisme

Samen met H.M. Koningin Mathilde, die als UN SDG Ambassadeur een toespraak zal houden aan Columbia University, pleit ook minister De Croo voor een meer ambitieuze aanpak die globaal gedragen wordt:

“Geen enkele regering kan de SDG's alleen bereiken en de regeringen alleen zullen niet in staat zijn om alle uitdagingen aan te gaan. De actieve betrokkenheid van de private sector, het maatschappelijk middenveld en geëngageerde burgers is van cruciaal belang voor de overgang naar een duurzame en inclusieve economie”.

Naast een gezamenlijk engagement, pleit ons land ook om bruggen te slaan tussen de verschillende SDGs, tussen de klimaat- en financieringsagenda. De Agenda 2030 moet een inclusieve agenda zijn met oog voor de meest kwetsbaren, gendergelijkheid en de emancipatie van vrouwen en meisjes.

België wil hierbij het goede voorbeeld geven. Twee jaar geleden waren we bij de eerste groep landen die hun “Voluntary National Review” presenteerden. Onze toewijding aan de Agenda 2030 blijkt ook uit het SDG Index and Dashboards Report uit 2018 die België als twaalfde rangschikt wat betreft de uitvoering van de duurzame ontwikkelingsagenda.

Naast de SDG Summit, heeft minister De Croo de volgende dagen ook tal van bilaterale contacten om het Belgisch engagement inzake de SDG’s te onderstrepen. Zo heeft hij onder meer een onderhoud met UNDP Administrator Achim Steiner, UNICEF Directrice Henriette Fore en Global Fund Director Peter Sands.