Alexander De Croo heeft gesprek over opgesloten vrouwenrechtenactiviste in Saudi-Arabië

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo sprak met Lina al-Hatloul, de zus van de Saudische mensenrechtenactiviste Loujain al-Hathloul. Zij werd in mei 2018 gearresteerd omwille van haar activisme voor vrouwenrechten in Saudi-Arabië. Dat vrouwen met de wagen ‘mogen’ rijden in Saudi-Arabië is mede dankzij vrouwen als Loujain. Ze betaalt daar echter een prijs voor en riskeert een gevangenisstraf.

België herhaalt nogmaals zijn bezorgdheid over het lot van mensenrechtenactivisten in Saudi-Arabië. Minister De Croo en de Belgische regering zijn in het bijzonder verontrust over het aanwenden van de anti-terrorismewet en andere wetgeving inzake nationale veiligheid tegen individuen die op vreedzame wijze hun rechten en vrijheden opeisen. Mensenrechtenverdedigers en de civiele maatschappij spelen een belangrijke rol in elke duurzame en stabiele maatschappij.

België verwijst dan ook naar zijn aanbeveling tijdens de universele periodieke evaluatie van het Koninkrijk Saudi-Arabië, en die door het land werd aanvaard, om "iedereen vrij te laten die uitsluitend wegens de uitoefening van zijn recht op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging en vreedzame vergadering gevangen is gezet, inclusief mensenrechtenverdedigers en journalisten.