Alexander De Croo pleit voor meer regionale samenwerking in strijd tegen onveiligheid in Grote Merengebied

In de marge van de Ministeriële week van de Algemene Vergadering van de VN, hebben België en Congo-Brazzaville gezamenlijk een ministeriële vergadering voorgezeten om de regionale veiligheid in het Grote Merengebied te bespreken. Vicepremier Alexander De Croo riep op tot meer regionale samenwerking.

België verwelkomt de recente initiatieven die de landen uit de regio hebben genomen om de regionale samenwerking te versterken en de gezamenlijke wil die ze tonen om de onveiligheid in de regio aan te pakken.

 
Regionale antwoorden

Alexander De Croo: “Het gebied van de Grote Meren blijft kampen met grote uitdagingen op het vlak van regionale veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling, gaande van gewapende groepen, etnisch geweld en een grote humanitaire crisis die miljoenen inwoners treft. Allemaal uitdagingen die grensoverschrijdend zijn en regionale antwoorden vragen.”

Minister De Croo toonde zich zeer tevreden over de brede ministeriële interesse bij regeringsleden uit de regio, maar ook uit andere betrokken landen. President Tshisekedi van DRC was eregast tijdens de ministeriële bijeenkomst.

 
Hernieuwde samenwerking België - DRC

Minister De Croo verwees onder andere naar het recente bezoek van President Tshisekedi aan België waar de nauwe historische banden en de samenwerking tussen Congo en België nieuw leven werden ingeblazen. Met zijn aanwezigheid op deze vergadering bevestigt President Tshisekedi die positieve dynamiek waarbij vertrouwensrelaties worden hersteld met de buurlanden.

Het Belgische engagement binnen de Internationale Contactgroep voor de Grote Meren is uiteraard niet nieuw. In nauwe samenwerking met de landen uit de regio en de belangrijkste internationale actoren, wil ons land de belangrijkste recente ontwikkelingen evalueren en komen tot gezamenlijke antwoorden op de grote uitdagingen in de regio.