België herneemt steun aan UNRWA

België zal zijn steun aan UNRWA hernemen. Dat geeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. UNRWA werd de voorbije maanden grondig doorgelicht en de organisatie kreeg een nieuwe dienstdoend commissaris-generaal. Ook andere internationale donoren hernemen hun steun.

Begin augustus had minister De Croo een betaling van 5.350.000 euro opgeschort nadat verhalen waren opgedoken over fraude en mismanagement bij UNRWA. Samen met andere internationale donoren drong België aan op een grondige doorlichting van UNRWA.

De voorbije maanden voerde het Office voor Internal Oversight Services (OIOS), de VN-dienst voor interne audit, een grondig intern evaluatieonderzoek om na te gaan of UNRWA voldoet aan de hoogste normen op het vlak van professionaliteit, transparantie en efficiëntie. De audit heeft intussen de aantijgingen van fraude uitgesloten en gaf aanleiding tot een nieuw managementplan.

Na het ontslag van onder meer de topman van UNRWA en de aanduiding van Christian Saunders als dienstdoend commissaris-generaal beslist België nu om de steun aan UNRWA te hernemen.

België voegt zich met deze beslissing bij andere Internationale donoren zoals Nederland, die ook hun steun hernemen. Ook de Europese Unie en Duitsland zegden deze week opnieuw steun toe aan UNRWA.

UNRWA is het agentschap van de Verenigde Naties dat al 70 jaar instaat voor de hulp aan ongeveer 5,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen op de Westelijke Jordaanoever, Gaza, Syrië, Libanon en Jordanië. Het agentschap is grotendeels afhankelijk van vrijwillige bijdragen van de staten en kampt al enkele jaren met een ernstige financiële crisis die haar dienstverlening, waaronder het organiseren van onderwijs, in gevaar brengt.