België steunt strijd tegen corruptie om wilde fauna en wouden in Afrika te beschermen

Didier Reynders

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders heeft zonet in het Egmontpaleis in Brussel een verbintenis van 2 miljoen euro ondertekend voor het VN-Bureau voor Drugs- en Misdaadbestrijding (UNODC). Dat bedrag zal worden gebruikt door een fonds van UNODC dat corruptie en misdaad bestrijdt tegen de wilde fauna en de wouden in Afrika. Wilde diersoorten zijn een onvervangbaar onderdeel van de natuurlijke rijkdommen van de planeet. Milieucorruptie bestrijden, beschermt de ecosystemen en de biodiversiteit voor de huidige en de toekomstige generaties.

De natuurlijke rijkdommen beheren en het milieu en de biodiversiteit beschermen, zijn prioriteiten van het Belgische buitenlandbeleid in Afrika. Met uitsterven bedreigde soorten en bosbestanden lopen gevaar door stroperij en corruptie. Door illegale handel te bevorderen, schaadt corruptie ook de ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Voorts is corruptie is een bedreiging voor het bestuur en de veiligheid omdat ze financiering van criminele netwerken en gewapende groepen mogelijk maakt.

De Belgische bijdrage zal de inspanningen van het UNODC verstreken om de lidstaten van het Internationaal Consortium ter Bestrijding van Criminaliteit tegen Wilde Fauna (ICCWC) te helpen misdaden tegen de beschermde dier- en plantensoorten te voorkomen, te onderzoeken, te vervolgen en te veroordelen. CITES, INTERPOL, de Wereldbank en de Werelddouaneorganisatie zijn ook lid van het ICCWC.

Na de officiële ondertekeningsplechtigheid opende minister Reynders een debat tussen experts van UNODC, Buitenlandse Zaken en andere partners die dit thema volgen.

Wildlife & Forest Crime