België verleent 1.266.196 euro aan Internationaal Atoomenergieagentschap om zijn activiteiten te versterken

Vicepremier en minister van Buitenlandse en Europese Zaken en Defensie Didier Reynders is tevreden dat België 1.266.196 euro heeft toegekend aan het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) voor de versterking van de civiele nucleaire samenwerking en de capaciteiten van de organisatie.

Het IAEA zorgt ervoor dat kernenergie niet voor niet-vreedzame doeleinden wordt gebruikt en bevordert de samenwerking tussen zijn lidstaten op het gebied van civiele nucleaire toepassingen. België is een belangrijke speler op dit gebied, dankzij zijn erkende knowhow op het vlak van kernenergie en medische toepassingen, en werkt nauw samen met het IAEA.

Met deze bijdrage zal ons land volop deelnemen aan de zoektocht naar oplossingen voor de huidige uitdagingen, zoals het behoud van het non-proliferatieverdrag en het beheer van de Iraanse en Noord-Koreaanse nucleaire dossiers.

733.264 euro zal worden toegewezen aan het Fonds voor technische samenwerking van het IAEA, het belangrijkste financiële instrument voor de overdracht van nucleaire technologieën aan de lidstaten en om hen te helpen belangrijke ontwikkelingsprioriteiten aan te pakken op gebieden zoals gezondheid en voeding, voedsel en landbouw, water en milieu en industriële toepassingen van kernenergie.

50.000 euro zal worden toegewezen aan het Fonds voor Nucleaire Beveiliging, een instrument dat in 2002 is opgezet om de beveiliging van nucleaire activiteiten, vervoer en opslag van radioactief materiaal te verbeteren door steun te geven aan de lidstaten van het IAEA op dit gevoelige gebied.

100.000 euro zal worden gebruikt om het IAEA te ondersteunen bij de uitvoering van het Akkoord van Wenen over het Iraanse nucleaire programma en 50.000 euro moet het IAEA in staat stellen zich beter voor te bereiden op een mogelijk denuclearisatieproces in Noord-Korea.

150.000 euro zal worden toegewezen aan een project voor de versterking van het regelgevend kader van Afrikaanse staten voor de controle van stralingsbronnen. 180.000 euro wordt uitgetrokken voor de vervanging van een stralingsspectrometer in Seibersdorf (Oostenrijk) die door het IAEA wordt gebruikt om monsters te verifiëren als onderdeel van zijn rol als garant voor de vreedzame doeleinden van de nucleaire activiteiten van zijn lidstaten.