Belgische noodhulp voor Mozambique, Malawi en Zimbabwe na doortocht cycloon Idai

De doortocht van de tropische cycloon Idai en de overstromingen die hiermee gepaard gingen, zorgden voor een enorme ravage in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Het gaat om een van de zwaarste tropische stormen in zuidelijk Afrika in de recente geschiedenis met mogelijks meer dan duizend slachtoffers.

De Belgische regering drukt zijn medeleven uit met de getroffen bevolking van de drie landen. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt daarnaast bekend dat België via de volgende vier humanitaire hulpfondsen, die speciaal in het leven werden geroepen om snel en efficiënt antwoord te kunnen bieden op dit soort van noodsituaties, hulp voorziet:

  • Het Central Emergency Respond Fund (CERF), beheerd door het VN-bureau dat instaat voor de coördinatie van humanitaire zaken OCHA, zet onmiddellijk 20 miljoen dollar in voor hulp aan de drie getroffen landen;
  • De Immediate Response Account (IRA) van het Wereldvoedselprogramma (WFP) trekt 5.9 miljoen dollar uit;
  • De Special Fund for Emergency and Rehabilitation (SFERA) van de FAO zal 200.000 dollar van de Belgische bijdrage aan het fonds aanwenden;
  • Ook het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) gebruikt 150.000 dollar van de Belgische bijdrage aan het ‘Disaster Relief Emergency Fund (DREF)’.

De voorbije jaren is omwille van klimaatopwarming de frequentie van extreme natuurfenomenen toegenomen. Alexander De Croo: “Dankzij onze vlot inzetbare Belgische humanitaire hulp kunnen hulporganisaties sneller en efficiënter in actie schieten bij extreme weersverschijnselen. De gevolgen van de klimaatopwarming laten zich steeds meer voelen in het zuiden in de vorm van orkanen, overstromingen of langdurige droogte. Het is belangrijk dat wij ons op deze momenten solidair tonen met de getroffen bevolking.

De flexibel inzetbare bijdrage van België aan de bovenvermelde fondsen (CERF, IRA, SFERA, DREF) en organisaties bedraagt in 2019 in totaal meer dan 40 miljoen EUR.