Circulaire economie, fintech en mobiliteit op het programma van de derde dag van het Staatsbezoek aan het Groothertogdom Luxemburg

Op de derde en laatste dag van het Staatsbezoek staat een uitstap van de delegatie naar de Kamer van Koophandel op de planning, gevolgd door een excursie in de Luxemburgse Moezelstreek.

De Koning en de Koningin worden vergezeld door vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en van Defensie, Didier Reynders, minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, Rudi Vervoort, minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Oliver Paasch. De officiële delegatie bestaat onder andere uit leidinggevenden, CEO's en vertegenwoordigers van academische instellingen en van de Belgische media.

De dag begint met een bezoek aan de Kamer van Koophandel, waar de Koning en de Groothertog ondernemers en bedrijfsleiders zullen ontmoeten die de Belgisch-Luxemburgse samenwerking op het gebied van bouw-, logistieke en industriële projecten zullen toelichten. Vervolgens zullen ze de opening van een symposium over technologie in de financiële sector bijwonen, waarbij ze bijzondere aandacht besteden aan de uitdaging om talent aan te trekken naar de fintechsector.

Verder vindt in de Kamer van Koophandel een ondertekeningsceremonie plaats, waar 21 akkoorden tussen Belgische en Luxemburgse partners worden gesloten.

Het ochtendprogramma gaat verder in het Biodiversum te Remerschen, een centrum voor natuur- en bosbeheer in een uitzonderlijke omgeving, dat de aandacht vestigt op de natuurlijke hulpbronnen die de circulaire economie wil beschermen. De Vorsten zullen er de conclusies van een symposium over de circulaire economie in de bouwsector bijwonen, waarna ze de tentoonstelling ‘De linéaire à circulaire: l’avenir de la construction’ bezoeken, waar innovatieve technieken en projecten op dat gebied worden belicht.

Daarna gaan de Vorsten en de officiële delegatie naar Schengen, waar de gelijknamige akkoorden werden ondertekend. Ze zullen er aan boord gaan van de M.S. Princesse Marie-Astrid voor een themalunch rond mobiliteit. Aan boord worden presentaties rond slimme navigatie en multimodaliteit gegeven. Tijdens de tocht over de Moezel hebben Belgische en Luxemburgse actoren de gelegenheid om over die onderwerpen voort te praten.

In de namiddag brengen de Vorsten een bezoek aan het Wijnbouwinstituut te Remich, waar ze zich kunnen buigen over het onderzoek en over de uitdagingen die deze sector van de Luxemburgse economie met zich meebrengt. Een ontmoeting met traditionele vertegenwoordigers van de sector sluit het bezoek op een gezellige manier af.

De afsluitende ceremonie vindt plaats voor het Groothertogelijk Paleis in aanwezigheid van Z.K.H. de Groothertog de hoogste Luxemburgse autoriteiten. De Belgische Vorsten worden daarna vergezeld naar het station van Luxemburg door HH.KK.HH. de Erfgroothertog en de Erfgroothertogin.