Didier Reynders betreurt einde INF-verdrag, mijlpaal voor nucleaire ontwapening en Euro-Atlantische veiligheid

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betreurt het einde van het INF-verdrag over middellange afstandsraketten (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty). De ondertekening van het INF in 1987 was een mijlpaal in de nucleaire ontwapening. Gedurende meer dan dertig jaar droeg het verdrag bij tot de Euro-Atlantische veiligheid dankzij verifieerbare vernietiging van bijna 3.000 conventionele en nucleaire raketten.

Spijtig genoeg gaf Rusland geen gehoor aan de herhaalde internationale oproepen om zijn verplichtingen in het verdrag opnieuw na te komen. Dat leidde uiteindelijk tot de ontbinding van het verdrag.

Als lid van de NAVO benadrukt België het grote belang van nucleaire wapenbeheersing en ontwapening als essentiële onderdelen van onze internationale veiligheid. Bij een nieuwe wapenwedloop is niemand gebaat. Daarom is het voor minister Reynders belangrijk dat de VS en Rusland een constructieve dialoog voeren en stabiliserende maatregelen overeenkomen. Didier Reynders roept de twee landen op om initiatieven te nemen die tot de vermindering van hun nucleaire arsenalen leiden, ongeacht het type wapensysteem. Wat de ontplooide strategische kernwapens betreft, is het belangrijk dat het New START verdrag verlengd wordt, na zijn huidige vervaldatum op 2021. De VS en Rusland moeten hierover een actieve dialoog voeren.