Didier Reynders brengt hulde aan de blauwhelmen van de Verenigde Naties

Vandaag is de Internationale Dag van VN-blauwhelmen. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wenst hulde te brengen aan de meer dan 100.000 mannen en vrouwen uit 122 landen die - onder de vlag van de Verenigde Naties - worden ingezet in de veertien vredesoperaties over de hele wereld. Door hun inzet en moed belichamen ze de idealen van de Verenigde Naties.

De gedachten van de minister gaan uit naar alle blauwhelmen die in de loop der jaren hun leven hebben verloren tijdens hun VN-vredesmissie. Didier Reynders betuigt zijn medeleven met de families en de landen van deze vredessoldaten die het afgelopen jaar zijn omgekomen.

Dit jaar is het de twintigste verjaardag van de belangrijke resolutie van de Veiligheidsraad die een vredesoperatie het mandaat geeft om alle noodzakelijke middelen te gebruiken om bedreigde burgers te beschermen.

Sinds de eerste resoluties over de bescherming van burgers in 1999, die de VN-missie in Sierra Leone (UNAMSIL) omkaderden, is de rol van de Verenigde Naties bij de bescherming van burgers aanzienlijk toegenomen.

VN-blauwhelmen worden meestal ingezet in gebieden waar de burgerbevolking het grootste risico loopt. Ze hebben de specifieke taak de meest kwetsbaren in het conflict te beschermen, zoals ontheemde bevolkingsgroepen, burgers die hun huis moeten ontvluchten of zij die bedreigd worden omwille van hun religie, leeftijd, etniciteit of geslacht. De omstandigheden waarin de blauwhelmen deze belangrijke taak moeten vervullen, worden steeds moeilijker.

Als onderdeel van ons mandaat in de Veiligheidsraad in 2019-2020, waakt België erover dat de mandaten van de vredesmissies van de Verenigde Naties op het gebied van de bescherming van burgers ambitieus en realistisch zijn en de steun van de bevolking genieten. Om aan deze eis te voldoen, pleit ons land voor vredesmissies met voldoende financiële en operationele middelen. We blijven ook het hervormingsproces van deze vredesoperaties verder steunen.

België zet meer dan 100 militairen in bij MINUSMA en neemt ook deel aan de EUTM-opleidingsmissie van de Europese Unie.

Zie ook: https://peacekeeping.un.org/en/un-peacekeepers-day-2019-protecting-civilians-protecting-peace