Didier Reynders eert ‘Top Chef’ Samuel Albert tijdens vernissage van de tentoonstelling ‘Art & Diplomacy’ in het Egmontpaleis

Expo Art & Diplomacy

Vandaag heeft vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de tentoonstelling ‘Art & Diplomacy’ geopend in het Egmontpaleis, meteen de achtste editie op rij. De zomertentoonstellingen zijn een initiatief van de minister om ons buitenlands beleid te versterken via ons cultureel erfgoed.

Op het eerste gezicht, is de link tussen kunst en diplomatie niet vanzelfsprekend. De wereld van de diplomatie is er één van consensus en compromis, van protocollaire regels en discretie. Kunst daarentegen wordt gezien als een wereld van rebellie, kritiek en zelfs dissidenten. Toch is kunst een krachtig hulpmiddel om bruggen te bouwen tussen mensen.

Door de culturele samenwerking met onze partnerlanden te versterken, kunnen we bijdragen tot een wereldorde gebaseerd op vrijheid van meningsuiting, wederzijds begrip, ‘rule of law’ en respect voor de fundamentele waarden.

De organisatie van de zomertentoonstellingen kadert dan ook in dit minder gekende, maar daarom niet minder belangrijke, luik van het Belgische buitenlands beleid: de culturele diplomatie. Wat zou diplomatie immers zijn zonder het begrip voor de andere? Hoe kan men vrede promoten zonder interculturele dialoog? Stond Rubens tenslotte ook niet bekend om zijn diplomatieke talenten?

Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden… en dat geldt overal. Voor het eerst wordt een deel van de eigen kunstcollectie getoond. De collectie, die vandaag meer dan 4500 stukken telt, wordt nauwkeurig geselecteerd en draagt precies onze waarden, overtuigingen en visie op de wereld uit.

‘Art & Diplomacy’ zal kunstwerken van 25 kunstenaars tentoonstellen en ook enkele didactische objecten, waaronder een ambassadeurskostuum, maquettes en archiefmateriaal. Onder de 25 getoonde kunstenaars bevinden zich o.m. Max Pinckers, Carl De Keyzer, Luc Tuymans, Ana Torfs, Marie-Françoise Plissart en Wim Delvoye. De gekozen werken belichten, via 6 invalshoeken, verschillende aspecten van de Belgische diplomatie, of het nu het patrimonium betreft, de dienstverlening, het leven op de ambassade of de culinaire diplomatie.

Tijdens deze vernissage heeft Minister Reynders bovendien een ereteken overhandigd aan Samuel Albert, chef-kok van de Belgische ambassade in Tokyo en laureaat van het populaire TV-programma Top Chef 2019. Zowel in Japan als tijdens Top Chef, heeft hij bewezen een echte ambassadeur te zijn van de Belgische gastvrijheid en finesse. Zijn “Pomme de Magritte” dessert is een mooie knipoog naar onze culinaire en culturele diplomatie.

De tentoonstelling is open voor het grote publiek van 21/07 tot 31/08. Meer informatie kan u raadplegen op https://diplomatie.belgium.be/nl/artategmontpalace.