Didier Reynders naar New York voor eerste ministerieel debat in VN-Veiligheidsraad

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders is op weg naar New York voor een tweedaags werkbezoek voor het Belgische mandaat in de VN-Veiligheidsraad.

Vandaag neemt hij eerst deel aan een informeel debat over het thema vrede, vrouwen en veiligheid in het Midden-Oosten. De agenda 'vrouwen, vrede en veiligheid' is al bijna 20 jaar een van de pijlers van het Belgische buitenlandbeleid en zal als een rode draad door ons mandaat van de Veiligheidsraad lopen. Ons land zet zich mee in voor de participatie van vrouwen bij bemiddeling en conflictpreventie, maar ook bij vredesonderhandelingen. Om duurzame vrede te garanderen, is het van essentieel belang dat vrouwen binnen hun gemeenschappen en landen een leidende rol kunnen spelen.

Op uitnodiging van de Dominicaanse Republiek, dat de Veiligheidsraad deze maand voorzit, zal Didier Reynders deelnemen aan een formeel ministerieel debat over de gevolgen van klimaatverandering voor vrede en internationale veiligheid. Klimaatverandering leidt tot nieuwe sociaal-politieke spanningen in diverse regio's zoals de Sahel, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de eilandstaten in de Caraïben en de Stille Oceaan. België pleit ervoor dat de Veiligheidsraad de klimaatrisico’s beter in zijn dagelijks werk inpast. De koppeling tussen klimaat en veiligheid zou op een meer operationele manier moeten worden verankerd in de VN-werking. Dat sluit aan bij het belang dat België aan conflictpreventie hecht.

Het humanitaire aspect van het conflict in Syrië maakt deel uit van het takenpakket van België om binnen de Veiligheidsraad tot resoluties en andere besluiten te komen. Daarom zal Didier Reynders ook zijn collega’s uit Duitsland en Koeweit - die samen met ons land deze verantwoordelijkheid opnemen - samenbrengen voor een werklunch.

Tijdens zijn verblijf in New York zal de minister bilaterale ontmoetingen hebben, vooral met collega’s van landen die momenteel ook in de Veiligheidsraad zitten, maar ook met enkele topmensen van de Verenigde Naties.