#BEmissionCHN 2019: Economische missie start met officiële topontmoetingen en de ondertekening van een veertigtal akkoorden in Peking

Aan de vooravond van de Belgische Economische Missie in China maakt de uitgebreide Belgische delegatie zich op voor een goed gevuld programma in de Chinese hoofdstad. Naast verschillende officiële ontmoetingen met Chinese toppolitici en de Asian Infrastructure and Development Bank (AIIB), vinden ook talrijke businesscontacten plaats in een brede waaier van sectoren. Deze resulteren in veertigtal officiële en commerciële akkoorden tussen Belgische en Chinese partners.

De missie begint op maandagmorgen met de officiële openingssessie in aanwezigheid van ZE Yu Jianhua, de Chinese viceminister van handel. Hij zal er de Belgische delegatie formeel verwelkomen en de Chinese verwachtingen schetsen. Aan Belgische zijde geeft vicepremier Reynders een openingstoespraak over de Belgisch-Chinese economische relaties.

De openingssessie wordt gevolgd door een seminarie over samenwerking op derde markten. Dit event heeft plaats in het kader van een Memorandum of Understanding dat eind vorig jaar tussen België en China ondertekend werd. Minister De Crem geeft de Belgische openingstoespraak, waarna verschillende Belgische en Chinese bedrijven hun samenwerkingsprojecten in derde landen voorstellen, o.a. op vlak van energie, logistiek, financiën en investeringen.

Een hele reeks topontmoetingen staat gepland. De Belgische officiële delegatie – die bestaat uit HKH Prinses Astrid, vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, minister van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Handel Pieter De Crem, Vlaams minister-president Jan Jambon, Waals minister Willy Borsus en Brussels Staatssecretaris Pascal Smet - wordt achtereenvolgens ontvangen door vicepremier Hu Chunhua en vicepresident Wang Qishan in Zhongnanhai, de zetel van de Chinese regering. Minister van handel Zhong Shan ontvangt de delegatie dan weer voor een officiële lunch in het Diaoyutai State Guesthouse.

België formaliseerde in juli dit jaar het lidmaatschap van de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). In dit kader is een onderhoud voorzien met Voorzitter Jin Liqun op het hoofdkwartier van de bank. Hij zal het certificaat van lidmaatschap overhandigen aan HKH Prinses Astrid, die ook een korte ontmoeting heeft met twee landgenoten die bij de bank werken. Een aantal Belgische bedrijven wordt tijdens een aansluitend seminarie gebrieft over de werking, prioriteiten en projecten van de bank.

Naast tientallen B2B-afspraken met Chinese partners kunnen Belgische bedrijven hun knowhow en expertise op verschillende seminaries en evenementen etaleren.

Een opmerkelijk event is het clean tech-seminarie dat Belgische bedrijven de kans biedt hun troeven op vlak van milieutechnologie uit te spelen. Aansluitend vindt een ontmoeting plaats met Li Ganjie, de Chinese Minister van Ecologie en Leefmilieu. Ook het interprovinciaal project I²PCC, dat cleantech bedrijven laat kennismaken met het potentieel en belang van de Chinese markt, komt aan bod.

Minister Reynders neemt het woord op het seminarie ‘Promoting gender equality through responsible business conduct’ dat georganiseerd wordt in nauwe samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie en de Chinese autoriteiten. Binnen- en buitenlandse experts nemen er deel aan een paneldiscussie.

Met het oog op de Olympische Winterspelen in Beijing en de Asian Games in Hangzhou komt ook de Belgische sportindustrie aan bod. De Belgische expertise op dat vlak is al langer bekend in China en werd nog versterkt door de populariteit van onze Rode Duivels. Het sportseminarie biedt verschillende bedrijven de gelegenheid om hun producten en technologieën voor te stellen aan een publiek van vertegenwoordigers van de Chinese sportwereld, in aanwezigheid van de viceminister van sport en de Chinese voetbalfederatie.

Een ander belangrijk event is het seminarie over bioveiligheid in de veehouderij, met bijzondere aandacht voor de Belgische aanpak van de Afrikaanse varkenspest. Nog in de agro-food sector vinden we een evenement georganiseerd door Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en –verwerking.

Gespecialiseerde seminaries over arbitrage, toerisme, duurzaam bouwen en intellectueel eigendom ronden de reeks af.

Tot slot worden op een plechtige ceremonie een veertigtal officiële en commerciële akkoorden tussen Belgische en Chinese partners ondertekend en is er een officiële receptie waarop meer dan 1000 Belgische en Chinese gasten verwacht worden.