#BEmissionCHN 2019: De Belgische delegatie strijkt neer in Shanghai, economisch en financieel hart van China

Na twee dagen van politieke topontmoetingen en economische contacten in Peking is de Belgische economische missie zonet neergestreken in Shanghai , het economische en financiële hart van China. Naast onderzoek en innovatie, staan ook e-commerce, bio-tech en de sector van luxeproducten hoog op de agenda. Dit alles zal resulteren in een dertigtal commerciële akkoorden tussen Belgische en Chinese partners, die in de toekomst hopelijk een positieve boost kunnen geven aan ons bilaterale handelsbetrekkingen.

Een groot deel van de bedrijven die aan de Belgische economische missie deelnemen, zijn al in China gevestigd. In Shanghai en de omliggende provincies Jiangsu en Zhejiang zijn er ongeveer 300 Belgische bedrijven actief. Solvay zal van de gelegenheid gebruik maken om de uitbreiding van zijn onderzoeks- en innovatiecentrum officieel aan te kondigen in aanwezigheid van H.R.H. prinses Astrid. Het bedrijf heeft bijna 3.000 lokale medewerkers in dienst en heeft 11 industriële vestigingen in China.

Daarnaast zal de Belgische economische missie een bezoek brengen aan het Chinese bedrijf Alibaba, dat zijn eerste Europese vestiging in Luik geopend heeft. Alibaba's online verkoopplatformen (e-commerce) bieden mogelijkheden voor Belgische voedingsbedrijven, waaronder KMO's, om hun producten aan te bieden en zo een graantje mee te pikken van de enorme mogelijkheden in de e-commerce.

Ook de sector van de biowetenschappen zal in de kijker staan. Veel Belgische bedrijven zijn in die sector echte technologische toppers. Het Waalse exportagentschap (AWEX) en Flanders Investment and Trade (FIT) organiseren verschillende seminaries en talrijke business-to-business (B2B)-vergaderingen tussen Belgische bedrijven en potentiële Chinese partners. Deze B2B’s staan tijdens de Belgische economische missie echt centraal. Ze hebben als doel om de export te stimuleren en zo het Belgische handelstekort met China weer in evenwicht te brengen.

De Chinese markt voor luxegoederen blijft groeien, wat voor onze bedrijven heel wat opportuniteiten biedt. Hub.Brussels organiseert daarom een lifestyle-event dat de Belgische troeven in de luxesector in de schijnwerpers zal zetten.

Tijdens een officiële ondertekeningsceremonie zullen een dertigtal handelsakkoorden tussen Belgische en Chinese partners ondertekend worden.

Ten slotte komt in Shanghai ook cultuur aan bod. Het WIELS-museum uit Brussel pakt uit met een unieke tentoonstelling om de hedendaagse Belgische kunst te promoten. De tentoonstelling Convex / Concave: Belgian Contemporary Art zal tot januari 2020 in het nieuwe TANK-museum in Shanghai te zien zijn. Internationaal gerenommeerde Belgische kunstenaars (Michael Borremans, Luc Tuymans, Francis Alÿs, etc.) presenteren er samen met enkele opkomende kunstenaars hun werk. De officiële Belgische delegatie zal de tentoonstelling, die door verschillende Belgische instanties gesteund wordt, bezoeken.