Didier Reynders pleit voor een blijvend engagement om het Kimberley-proces in de strijd tegen conflictdiamanten te versterken

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders roept op tot een blijvend engagement om het Kimberley-proces (KP) te versterken, en de definitie van conflictdiamanten uit te breiden. “België is tevreden met de vooruitgang die het Kimberley-proces tijdens de plenaire vergadering afgelopen week in New Delhi geboekt heeft. Er moeten dringend verdere inspanningen gedaan worden. Ons land zal blijven werken aan een verbreding van de definitie van conflictdiamanten. Dit is essentieel om ook in de toekomst een geloofwaardige en effectieve strijd tegen conflictdiamanten te blijven voeren.”

Afgelopen week slaagden de 82 deelnemende landen van het Kimberley-proces (KP) er niet in om tot een akkoord te komen over een nieuwe definitie van conflictdiamant. Het Kimberley-proces is een internationaal samenwerkingsverband tussen landen, niet-gouvernementele organisaties en de diamantindustrie om de handel in conflictdiamanten wereldwijd te stoppen. De uitbreiding van de definitie van een conflictdiamant is noodzakelijk om beter tegen het misbruik van financiële opbrengsten uit diamantproductie en -handel te strijden. Daarmee zou het KP ook tegemoetkomen aan de groeiende vraag van consumenten naar een transparante en duurzame diamant.

Ons land verwelkomt het sterke Europese engagement dat verder bouwde op de vooruitgang die vorig jaar in Brussel werd geboekt tijdens de plenaire vergadering onder EU voorzitterschap. Met de steun van ons land en het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), zal Zuid-Afrika in mei 2020 een tweede editie van de African Diamond Conference organiseren. Na een eerste conferentie in Brussel in 2017, beoogt deze conferentie om de dialoog met de Afrikaanse diamant producerende landen te versterken, onder meer betreffende de hervorming van het Kimberley Process.

Het Kimberley Proces is een centraal platform in de strijd tegen de handel in conflictdiamanten. Met Antwerpen als het belangrijkste wereldhandelscentrum in ruwe diamant, bepleit ons land samen met de industrie en civiele maatschappij sinds vele jaren een hervorming van de definitie van conflictdiamant. België is een voortrekker in de rigoureuze toepassing van de KP-normen. Met 84% van de wereldhandel in ruwe diamanten speelt het Belgische controlemechanisme Diamond Office een belangrijke rol in de uitvoering van het wereldwijde Kimberley certificatie systeem.