Koning en Koningin op staatsbezoek in Zuid-Korea van 25 tot 28 maart - #BELKOR2019

State Visit to South Korea

Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin der Belgen brengen van 25 tot 28 maart 2019 een staatsbezoek aan de Republiek Korea. Ze zullen een delegatie van meer dan 200 mensen leiden: ministers, hoge functionarissen, CEO's, vertegenwoordigers van academische instellingen en de Belgische media. De meeste geplande activiteiten zullen in Seoul plaatsvinden. Hare Majesteit de Koningin zal ook Songdo bezoeken, een slimme modelstad (“smart city”) in Incheon.

Korea en België onderhouden al lang een vriendschappelijke relatie en hebben ook sterke politieke, economische, academische en culturele banden. Het is het tweede staatsbezoek van België aan Korea. Het vorige staatsbezoek dateert van 1992 toen Koning Boudewijn en Koningin Fabiola het land bezochten. Twee jaar na de Belgische economische missie o.l.v. Prinses Astrid vormt dit bezoek een uitstekende gelegenheid om de bestaande banden nog te versterken en de uitstekende samenwerking tussen onze landen voort te zetten. Vier dagen lang kunnen politieke contacten op het hoogste niveau worden gelegd, kennis worden gedeeld en economische, academische en culturele samenwerkingsverbanden worden bevorderd.

Enkele hoogtepunten van het bezoek

  • Topontmoeting met de president van de Republiek Korea, Moon Jae-in, in het “Blauwe Huis”.
  • Herdenkingsceremonie in het National Cemetery en aan het War Memorial of Korea.
  • Ontmoeting met Speaker Moon Hee-Sang en opening van een tentoonstelling met diplomatieke archieven in verband met de Belgisch-Koreaanse relaties in de gebouwen van de National Assembly van de Republiek Korea.
  • Ceremonie aan het stadhuis, waar Koning Filip het ereburgerschap van de stad Seoul zal worden aangeboden.
  • Investerings- en handelspromotie-evenementen in verband met levenswetenschappen en gezondheidszorg, 'smart cities', digitale media, de 4e industriële revolutie en andere thema's.
  • Meerdere culturele, academische en sociale activiteiten met de focus op duurzaamheid, sociaal ondernemerschap, innovatie en ... taekwondo!

I/ Politieke banden - Een langdurige vriendschap

Korea en België knoopten in 1901 voor het eerst diplomatieke betrekkingen met elkaar aan. Tijdens de Japanse bezetting van het land werden die betrekkingen enkele decennia onderbroken, maar toen de Zuid-Koreaanse regering in 1948 werd aangesteld, was België een van de eerste naties die Zuid-Korea officieel erkende. De politieke banden tussen onze twee landen zijn gebaseerd op gedeelde waarden als democratie, vrijheid, mensenrechten en internationale samenwerking.

België nam van 1951 tot 1953 onder het commando van de Verenigde Naties deel aan de Koreaanse Oorlog. Ons land stuurde 3.171 vrijwilligers naar Zuid-Oost-Azië, van wie er meer dan 100 sneuvelden en bijna 500 gewond raakten in de strijd. Tijdens het staatsbezoek zullen Hunne Majesteiten op het National Cemetery en aan het War Memorial of Korea eer betuigen aan alle patriotten en martelaren die tijdens de Koreaanse oorlog vielen.

Beide naties onderhouden een loyale en langdurige vriendschap. Tijdens het staatsbezoek zullen enkele van de belangrijkste archiefstukken in verband met de diplomatieke relaties tussen beide landen in de gebouwen van de National Assembly worden tentoongesteld.

België steunt de vredesgesprekken die momenteel tussen Noord- en Zuid-Korea lopen en feliciteert president Moon dan ook voor zijn inspanningen om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen. Dit betekent echter niet dat de EU of België als lid van de Veiligheidsraad momenteel voorstander is van een opheffing van de sancties. Noord-Korea heeft tot nog toe immers nog geen echte stappen gezet in de richting van een totale, onomkeerbare en internationaal gecontroleerde stopzetting van haar nucleaire programma.

II/ Economische banden - Sterke handelspartners

Het staatsbezoek is niet alleen bedoeld om politieke contacten op het hoogste niveau te leggen, maar ook om ondernemingen kennis te laten maken met de innovatieve Koreaanse markt, bestaande banden te verstevigen en nieuwe economische opportuniteiten te ontdekken. Volgens de recentste handelsstatistieken is Zuid-Korea de op 34 na belangrijkste exportmarkt voor België, met een exportwaarde van 1,6 miljard euro. Het land is ook de op 24 na belangrijkste leverancier van België met een importwaarde van 2,5 miljard euro. De belangrijkste goederen die België naar Zuid-Korea exporteert, zijn chemische producten, plastics, machines en transportuitrustingen, en voedingsproducten. Zuid-Korea exporteert op zijn beurt voornamelijk transportuitrustingen, basismetalen, machines en plastics naar ons land.

Ook op het investeringsfront zijn intussen sterke banden gesmeed in de vorm van verschillende belangrijke Belgische investeringen in Korea. Solvay is al bijna 45 jaar aanwezig in Korea en is daar de grootse Belgische investeerder met meer dan 500 werknemers. Een andere belangrijke investeerder is Umicore, die in Cheonan over een batterijfabriek en een R&D-center beschikt. In 2014 nam AB InBev de Koreaanse brouwer Oriental Brewery over en daarnaast zijn nog veel andere Belgische ondernemingen in Korea actief.

Grote Koreaanse ondernemingen zoals Hyundai, Samsung, Kia en Doosan hebben de afgelopen jaren ook zwaar geïnvesteerd in België. Zo verdeelt Mobis Parts Europe originele onderdelen van Hyundai en Kia Motors vanuit België naar de rest van Europa. Hyundai Heavy Industries Construction Equipment en LG vestigden hun Europese en Benelux-hoofdkantoren in België. Verder verovert Kangstem Biotech de Europese markt met celtherapieproducten vanuit zijn Belgische productievestiging en openden meerdere Koreaanse ondernemingen een kantoor in Brussel of investeerden ze in grote projecten in Brussel.

Technologische innovatie is een van de belangrijkste aspecten van de toekomstige samenwerking tussen Belgische en Koreaanse ondernemingen. De drie gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) zullen samen met een aantal essentiële partners meerdere investerings- en handelspromotieactiviteiten organiseren in innovatieve sectoren zoals levenswetenschappen en gezondheidszorg, 'smart cities', digitale media en de 4e industriële revolutie.

III/ Academische, culturele en persoonlijke uitwisselingen

Beide landen genieten bekendheid om hun uitstekende universiteiten en vernieuwende onderzoekinstellingen. Steeds meer Belgische studenten vinden de weg naar Koreaanse universiteiten in het kader van uitwisselingsprogramma's. Belgische instellingen van hun kant zijn ook steeds meer geïnteresseerd om Koreaanse studenten en onderzoekers naar België te laten komen. De Belgische ambassade in Seoul ontvangt elk jaar ongeveer 150 aanvragen voor studentenvisa. In 2014 reikte Ghent University Global Campus (GUGC), de eerste Europese campus in Korea, haar eerste drie bachelorsdiploma’s in de levenswetenschappen uit.

De academische delegatie die Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin vergezellen tijdens hun staatsbezoek, zal tijdens een academisch ontbijt van het hoogste niveau de kans krijgen om vertegenwoordigers van hun Koreaanse partneruniversiteiten te ontmoeten. Bovendien zullen ze een gezamenlijke Koreaans-Belgische conferentie bijwonen over artificiële intelligentie in de gezondheidssector, die op de campus van de National University in Seoul zal plaatsvinden.

Hunne Majesteiten trekken ook heel wat tijd uit voor cultuur. Tussen Korea en België vinden op alle culturele domeinen talrijke culturele uitwisselingen plaats. Zo wordt de internationale Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel wereldwijd beschouwd als een van de meest prestigieuze wedstrijden voor klassieke muziek. Hare Majesteit de Koningin, die erevoorzitster is van de jaarlijkse wedstrijd, zal de Korea National University of Arts bezoeken, waarvan verschillende oud-leerlingen al uitzonderlijke prestaties leverden tijdens de wedstrijd, zoals onlangs sopraan Sumi Hwang en violist Ji Young Jim, die respectievelijk in 2014 en 2015 tot winnaars werden uitgeroepen.

Hunne Majesteiten zullen tijdens het staatsbezoek bij verschillende gelegenheden eer betuigen aan de rijke culturele geschiedenis van Korea. Op de eerste dag zullen ze het Furniture Museum bezoeken, waar ze aan een traditionele Koreaanse theeceremonie zullen deelnemen. Later zal de Koning een unieke taekwondo-demonstratie bijwonen in Kukkiwon, de World Taekwondo Headquarters.

Op het einde van het staatsbezoek zullen Hunne Majesteiten het Belgian Life Festival openen, waar Koreanen drie dagen lang een voorsmaakje kunnen krijgen van België, met een aanbod van diamanten, bier, vlees en optredens van Belgische artiesten.

De Belgische gemeenschap in Zuid-Korea telt naar schatting zo'n 400-500 landgenoten. Bijna alle Belgen wonen in Seoul en in de provincie Gyeonggi. Hunne Majesteiten zullen tijdens hun bezoek meerdere landgenoten ontmoeten die in Korea wonen. Een van hen is Marie-Hélène Brasseur, die als dokter in de Jeon Jin Sang Clinic in Seoul werkt, waar ze samen met haar team een van de eerste palliatieve zorgunits in Korea heeft opgericht.

IV/ Gemeenschappelijke wereldwijde uitdagingen

Zijne Majesteit de Koning heeft altijd heel wat belangstelling aan de dag gelegd voor inclusieve groei. Hij zal tijdens het staatsbezoek dan ook de nodige aandacht besteden aan sociaal en innovatief ondernemerschap. Zo zal hij in de gebouwen van Root Impact de gesprekken leiden tussen Koreaanse en Belgische start-ups en changemakers.

Als ambassadeur voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN (SDG's) zal Hare Majesteit de Koningin een ontmoeting hebben met Ban Ki-moon, de voormalige secretaris-generaal van de VN, en met officiële beleidsmakers om meer te weten te komen over de inspanningen die Korea levert om de SDG's te promoten. Ze zal ook een bezoek brengen aan de 'smart city' Songdo en de klimaatverandering bespreken met Koreaanse jeugdambassadeurs van UNICEF.

Het volledige programma en alle nuttige informatie over het staatsbezoek kunt u raadplegen op www.belgianstatevisit.be. Tijdens de duur van het staatsbezoek kan het programma via de sociale media met hashtag #BELKOR2019 worden gevolgd.