Lancering openaid.be maakt België een van meest transparante donorlanden

Alexander De Croo

Welke ontwikkelingsprojecten financiert België waar? Het is een van de vragen waarop openaid.be een antwoord geeft. Het nieuwe dataportaal is het sluitstuk van de inspanningen om het Belgisch Ontwikkelingsbeleid transparanter te maken. België treedt hiermee toe tot het koppeloton van de meest transparante donoren ter wereld. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo lanceerde de dataportaal vandaag tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de actoren van het Belgische ontwikkelingsbeleid.

Alexander De Croo: “België klom de voorbije vier jaar op van de negenenveertigste plaats naar de achttiende plaats in de Aid Transparency Index. Van alle bilaterale donoren staat België vandaag op de zevende plaats. Met openaid.be stoten we door tot de absolute top.”

“Transparantie is belangrijk als we een breed draagvlak willen voor het ontwikkelingsbeleid. Met het nieuwe dataportaal OpenAid.be kan iedereen met een paar muisklikken ontdekken welke projecten België waar steunt.

 
Verhalen en projecten

Het nieuwe dataportaal openaid.be biedt een overzicht van alle projecten, programma’s en organisaties die sinds 2014 steun ontvangen van het Directoraat-Generaal voor Ontwikkelingssamenwerking (DGD). Daarnaast vind je op openaid.be ook een aantal verhalen terug die een goed beeld geven van de Belgische ontwikkelingsactiviteiten, van het bekampen van schooluitval bij meisjes in Niger tot het inzetten van motorambulances om levens te redden in Congo.

Het belang van transparantie wordt alom erkend en staat ingeschreven in internationale verklaringen zoals de Paris Declaration of Aid Effectiveness (2005), de Accra Agenda for Action (2008) en het Busan Partnership Agreement (2011).

 
Overlappingen voorkomen

Transparantie zorgt ervoor dat donoren hun inspanningen beter coördineren, en overlappingen of leemtes vermijden. Partnerlanden kunnen op basis van aangekondigde steun beter hun budgetten plannen. Ten slotte maakt transparantie het mogelijk om iedereen die betrokken is voor zijn of haar verantwoordelijkheid te plaatsen.

Wij werken momenteel aan de vernieuwing van onze website. Om een beter idee te krijgen van wie onze website raadpleegt en naar welke informatie hij of zij op zoek is, willen wij u vragen deze korte vragenlijst in te vullen. Dit zal maar enkele minuten van uw tijd vragen. Alvast bedankt voor uw medewerking.

 

De vragenlijst vindt u hier: https://qlite.az1.qualtrics.com/jfe/form/SV_4VdkGChG6BNcVXD

Indien nodig kunt u rechtsboven de taal van de vragenlijst aanpassen.