Reynders en De Croo bevestigen de hernieuwing van de diplomatieke relaties met de DRC

Marie Tumba Nzeza & Didier Reynders

Alvorens Congolees president Felix Tshisekedi te ontvangen voor zijn eerste officiële bezoek aan België had vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in Melsbroek een onderhoud met zijn Congolese ambtsgenoot Marie Tumba Nzeza.

Vandaag ondertekenden de twee ministers, na een intergouvernementele vergadering in het Egmontpaleis in Brussel, een MoU om geregeld bilateraal politiek overleg te houden. Naast het opnieuw aanstellen van ambassadeurs in beide landen, bevestigt het document de heropening van de consulaten-generaal in Antwerpen en Lubumbashi. De tekst voorziet ook in steun aan de nationale school voor overheidsadministratie (ENA) in Kinshasa en in opleidingen van Congolese diplomaten.

Vicepremier en minister van Financiën en van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft een MoU ondertekend voor de voortzetting van de gouvernementele samenwerking en de consolidatie van programma’s in uitvoering, begeleid door een transitieprogramma. Het afsluiten van een nieuw samenwerkingsakkoord valt onder de verantwoordelijkheid van de volgende federale regering.

Er werd overigens ook een MoU afgesloten om de samenwerking op financieel vlak opnieuw te lanceren. Het heropnemen van de samenwerking tussen de centrale banken werd tevens onderzocht.

De ondertekening van deze MoU’s toont de wil van beide landen om de diplomatieke relaties te versterken en om de nauwe betrekkingen tussen de DRC en België te hernieuwen, in het kader van een wederzijds partnerschap, met aandacht voor groei en duurzame ontwikkeling.

Samen met zijn internationale partners, engageert België zich om de inspanningen en aangekondigde hervormingen van de Congolese overheid te steunen, rekening houdend met concrete vooruitgang voor de bevolking.