Didier Reynders tevreden met belangrijke vooruitgang in het onderzoek naar neerhalen van vlucht MH17

Vandaag maakte het internationale team (Joint Investigation Team - JIT), dat een strafrechtelijk onderzoek voert naar de ramp met vlucht MH17 van Malaysian Airlines boven Oekraïne in juli 2014, de namen bekend van 4 verdachten die betrokken zouden zijn bij het neerschieten van dit passagiersvliegtuig. De tragische gebeurtenis van bijna 5 jaar geleden kostte het leven aan 298 mensen, onder wie ook verschillende landgenoten. Daarnaast kondigde het Nederlandse gerecht aan dat de rechtszaak tegen deze verdachten in maart 2020 in Nederland van start zal gaan en dat het onderzoek ondertussen verder loopt.

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft het volste vertrouwen in het gevoerde strafrechtelijke onderzoek en in de Nederlandse justitie.

De identificatie van de 4 verdachten betekent niet het einde van het onderzoek. De minister herhaalt daarom de oproep aan alle landen om, op basis van VN-Veiligheidsraadresolutie 2166 van 2014, volledige medewerking te verlenen, zodat alle verantwoordelijken kunnen worden geïdentificeerd en vervolgd.

Samen met de andere JIT-landen zal België zich blijven inzetten om alle feiten van deze ramp aan het licht te brengen, zodat aan de hand van dit onafhankelijke onderzoek en de daaropvolgende rechtszaak gerechtigheid kan geschieden voor slachtoffers en nabestaanden.

Didier Reynders benadrukt dat de federale gerechtelijke politie in Antwerpen, de Koninklijke Militaire School en het federaal parket een belangrijke bijdrage aan het onderzoek hebben geleverd.